• Mellan 300–500 personer deltog i en manifestation för regnbågskärlek på Mor Kerstins torg i Kinna den 22 februari.
Göteborgs Fria

Mark agerar efter hatbrott

Paret Roy och Håkan i Marks kommun utsattes nyligen för det fjärde hatbrottet sedan februari, den här gången ett dödshot. Nu agerar kommunen för att bli hbt-certifierad.

– Både som kommunförespråkare och medborgare i Sverige anser jag att de här brotten är fullständigt oacceptabla, de hör inte hemma i Mark eller i Sverige, säger Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark.

Det var i november förra året som Roy och Håkan i Kinna, i Marks kommun, blev ortens första homopar som vigdes i kyrkan. De hade meddelat vigseln i Markbladet.

Ett par månader efter bröllopet satte trakasserierna igång. I februari ristade någon in ”bög” på deras bil, den 1 mars utsattes Håkan för en misshandel med stenar, sparkar och slag, samtidigt som gärningspersonen kallade honom ”bögjävel”.

Senare i mars krossade någon en ruta på parets bil och den 1 april hittade de en lapp i brevlådan där det stod ”Ni bögjävlar ska dö. Vi vill inte ha er här” skriver Borås Tidning.

I tidningen intervjuas Håkan som funderat kring om trakasserierna ökat på grund av att paret har gått ut i media. Men Håkan säger till BT att han hoppas att hans och Roys öppenhet kan leda till att fler homosexuella vågar berätta om hatbrott.

Hatbrotten har väckt protester i kommunen. Mellan 300–500 personer deltog i en ”manifestation för regnbågskärlek” den 22 februari och den 18 mars tog elever på Marks gymnasieskola initiativ till en demonstration mot hatbrott och förtryck mot homosexuella, flera hundra elever deltog i protesten.

Håkans arbetsköpare Lahalls Bil har också, tillsammans med Sohlbergs Buss, utfäst en belöning på 60 000 kronor till den som lämnar uppgifter som leder till en fällande dom, enligt BT.

Efter allt som hänt i Mark har kommunen nu vänt sig till RFSL för att bli hbt-certifierade.

– Vi vill bli en helt hbt-certifierad kommun. Om man tittar på Göteborgs stad så är bara några enheter där certifierade, men vi vill certifiera hela kommunen, säger Haleh Lindqvist.

– Det kommer bli ett långsiktigt arbete, som kommer ta två-tre år, vi jobbar utifrån de mänskliga rättigheterna där hbtq-frågor är en del och till exempel religiös tillhörighet är en annan, vi måste jobba bredare mot hatbrott, säger hon.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu