• Handbollsklubben IK Sävehof tar ställning mot homofobi med anledning av OS i Sotji.
Göteborgs Fria

IK Sävehof tar ställning mot homofobi

IK Sävehof publicerade i samband med OS-invigningen en regnbågsflagga med texten "Alla har rätt till idrott" på twitter. Men internt menar ordförande Susanna Laursen att de inte har stött på några problem med homofobi och därför inte jobbar aktivt med frågan.

Varför lade ni ut bilden på twitter i samband med invigningen av OS?

– Det var egentligen inte några speciella tankar mer än att det var just i samband med OS. Men det har ju varit mycket snack om hur det är i Ryssland och så tänkte vi på Emma Green Tregaro och vad hon gjorde. Det passade ganska bra att markera just då att idrott ska vara öppen för alla och vi har fått mycket positiva reaktioner.

Hur arbetar ni annars mot homofobi inom er förening?

– Vi gör inte så mycket rent praktiskt. Vi har inte stött på att det har varit några problem. Men vi försöker inte bara få fram bra handbollsspelare utan goda samhällsmedborgare. Det ingår i vår klubbsjäl att idrott ska vara öppen för alla. Istället gör vi sådana här små markeringar utåt ibland.

Kan det inte vara så att homofobi finns men att det inte märks av när man inte arbetar med det aktivt?

– När jag säger att vi inte jobbar aktivt med just den frågan menar jag att vi jobbar med värderingsfrågor, etik, sexuella trakasserier, droger och så vidare. Där ingår ju även detta ämne. I det fallet tycker vi att vi även förbygger eventuella problem som kan uppstå. Märker vi att det är en tendens åt något håll lägger vi lite extra fokus på de områdena.

Skiljer sig handbollen på något sätt från andra idrotter, som till exempel fotboll och hockey, när det gäller homofobi?

– Jag tror inte det är någon större skillnad. Det skulle kunna vara att fotbollen är så mycket större och mer speglar samhället i övrigt. Handbollen är en mer homogen idrott. Och där är vi dåliga, handbollen måste bli mycket bättre på mångfald.

– Idrotten kan vara fantastisk på det sättet, att få ihop alla typer av människor med olika åldrar, kön och bakgrund för att man har ett gemensamt intresse.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mark agerar efter hatbrott

Efter att paret Roy och Håkan utsatts för en rad hatbrott ska nu Marks kommun bli hbt-certifierad.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu