• Under 2015 lade 40 mjölkföretag ner sin verksamhet i norra Sverige, visar en ny rapport från Jordbruksverket.
Landets Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Trots över 300 miljoner i stöd till lantbrukare i norra Sverige har nedläggningen av mjölkgårdar och svingårdar aldrig varit större, rapporterade Landets Fria förra veckan. Nu höjer regeringen stödet med 100 miljoner.

Norrlandsstödet har inte räckt till för att bryta den nedåtgående trenden med lägre lönsamhet och minskad produktion. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2018 avsatt medel för en höjning av Norrlandsstödet med 100 miljoner kronor.

– En höjning av Norrlandsstödet är nödvändigt för att jämna ut de inkomstskillnader som uppstår på grund av jordbrukets sämre förutsättningar i landets norra delar där klimatet och de långa avstånden försvårar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

– Dagens besked är inte bara viktigt ekonomiskt för hårt prövade lantbruksföretag, det har också stort signalvärde. Regeringen menar faktiskt allvar när man pratar om en ökad livsmedelsproduktion i hela landet, säger Håkan Nilsson, ordförande LRF Jämtland.

Regeringen förhandlar nu med EU-kommissionen som i slutändan måste godkänna ett ökat stöd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kolag håller fäboden levande

Tillverkning av gammelost, gubbost, halloumi och smör står på schemat under tjänstgöringsveckan på Bastbergets fäbod i Dalarna.

Landets Fria

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu