Möllevången reser sig efter attacken | Fria.Nu
  • Aliresa Hassanzadah och Daniel Brülde (mitten) ska se till att Möllevången fortsätter vara en fristad från rasism. "Möllan är mitt hem. Sverige ska inte ha fascister som går omkring och knivhugger folk, säger Aliresa Hassanzadah."
  • På statyn på Möllevångstorget hänger budskap till de som skadades i attacken om att kämpa och MFF-klistermärken till stöd för en av de mest skadade, Showan, som var engagerad i bland annat Fotbollssupportrar mot homofobi. Christopher Lantz, Andrea Herzenberg och Emelie Svensson hoppas att många går ut och demonstrerar och visar sin avsky mot nazismen.
  • Fouad Najjar på Sun Shine Livs har inte hört talas om attacken men tror att hårdare straff mot misshandel och mordförsök skulle få människor att begå mindre våldsbrott.
  • Ingen bildtext
Skånes Fria

Möllevången reser sig efter attacken

Lördagskvällens nazistattack skakade Möllevången och hela Sverige. Men istället för rädsla märks en vilja till antifascistiskt engagemang ute på stan. I veckan arrangeras fortsatta demonstrationer både i Malmö och Helsingborg.

Runt Arbetets ära på Möllevångstorget sitter vännerna Christopher Lantz, Andrea Herzenberg och Emelie Svensson och äter falafel i solen. På statyn hänger meddelanden med Kämpa Showan, gosedjur och ljuslyktor som brunnit under natten. Vännerna blev skakade när de fick höra om händelsen men känner inte av någon förändrad stämning på stan, men desto mer på sociala medier och i tidningarna.

– Det är verkligen positivt att folk tar det seriöst och att det uppmärksammas så pass mycket, säger Emelie Svensson.

– De nazistiska och rasistiska rörelserna har tystats ner innan, man har inte velat prata om det. Men det är viktigt att vi visar att de är en väldigt liten grupp och att vi andra är många fler. Tystnad är också ett godkännande och vi måste prata om det, visa att det inte är okej, säger Andrea Herzenberg.

– Det sämsta är om det väcker rädsla, att folk stänger sig inne. Därför är det bra att vi demonstrerar tillsammans, fortsätter hon.

Längs husväggen på Simrishamnsgatan sitter Daniel Brülde och Aliresa Hassanzadah och pratar med sina vänner.

De deltog på Ta natten tillbaka-demonstrationen den 8 mars och passerade bråket på vägen hem.

– Det var hemskt, på dagtid märks det inte så mycket men på kvällen tänder folk ljus för dem som blev skadade. Nu sitter vi i solen och försöker att inte tänka på det, men vi tänker delta i demonstrationen på söndag, säger Daniel Brülde.

De hoppas att inte nazister ska lyckes sprida rädsla på Möllan, som de ser som en fristad, där alla får vara sig själva.

– Möllan är mitt hem. Sverige ska inte ha fascister som går omkring och knivhugger folk. Vi måste demonstrera och arbeta mot rasismen, säger Aliresa Hassanzadah.

– Jag har inte varit aktiv innan men på grund av detta har de antifascistiska organisationerna fått en ny medlem, säger Daniel Brülde.

På Sun Shine Livs vid Möllevångstorget pågår kommersen som vanligt.

Affärsinnehavaren Fouad Najjar har inte hört talas om helgens våldsamheter.

– Det är ingenting som mina kunder pratat om heller. Det låter inte bra. De måste ha vetat vad de gjorde och att de skulle komma undan med det. Rasism finns i alla länder, även i mitt hemland Irak. Men det är ingenting jag själv blivit utsatt för här på Möllan eller i Malmö, säger han.

Inne på Kafé Glassfabriken hålls flera samtal runt borden om attacken. Men ingen vill prata med en journalist om händelsen. Då kommer Vivianliz Cubas Manfredini in. Och hon är här just för att prata.

– Jag kom precis från Café Simpan där jag pratat med folk om hur viktigt det är att vi pratar nu. När något sådant händer skakas allas trygghet. Möllan består av en stor mångfald, det är hemmafruar, organisationer, kulturarbetare, anarkister. Det är viktigt att vi handskas med vreden på ett bra sätt, mot detta måste vi stå enade tillsammans.

Hon är med och arrangerar öppna kulturverkstäder på Möllan och Kontrapunkts fest i helgen till stöd för antifascistiskt arbete.

– Det var ett hårt och symboliskt slag de gjorde. Och att den mest skadade är Showan som arbetat så mot homofobi och läktarvåld. Han är en sådan fin kille. Jag har aldrig upplevt så mycket mörker på Möllan, men samtidigt också så mycket kraft, säger hon.

Skåne mot rasism arrangerar en antirasistisk demonstration på Möllevångstorget i Malmö på söndag kl 14.

I Helsingborg arrangeras en demonstration på onsdag kl 18 med avmarsch från Gustav Adolfs torg.

Annons

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu