Rejäl mat direkt från bonden
Fenomenet Reko-ring sprider sig över landet. Fria besöker en utlämning i Varberg.
På en parkeringsplats i Varberg pågår något av en saluhall. Allt från marmelader, tårtor, ostar och grönkål till kryddblandningar och egenproducerade garner ligger upplagt i de parkerade bilarnas bakluckor. Under en timme byter varorna händer. Lokala producenter levererar direkt till privatpersoner som bokat vad de vill ha på en hemsida på Facebook. Varannan vecka är det utlämning på parkeringsplatsen. Fenomenet kallas Reko-ring och har slagit stort i Sverige de senaste åren. Sedan den första Reko-ringen startade i Grästorp 2016 har ett femtiotal ringar växt fram runt om i landet.
Färska ekologiska grönsaker och kontakten med odlare och producenter lockar Simon Ström till att handla några av veckans matvaror på rekoringen.
Annons
– Det mesta smakar godare och är färskare än i affären. Det är ett bra sätt att handla ekologiskt och närproducerat.
I Varberg har rekoringen växt snabbt från starten i somras och har nu över 6 800 medlemmar, vilket gör den till den tredje största i landet. Bara Skövde och Borås är större. Den senaste rekoringen i Varberg samlade 41 producenter som tillsammans sålde för runt 120 000 kronor på mindre än en timme.
Eva Theiland och Leif-Göran Pettersson driver Hakaslätts Gårdschampinjoner utanför Ullared. Svamparna har tidigare levererats direkt till butikerna. Men de ser många fördelar med att få komma ut och träffa kunderna.
– Framför allt är det väldigt kul. Det är fin stämning här och roligt att så många är intresserade av närodlat. Det är också ett bra sätt att visa upp sig och göra reklam.
Bakom Reko-ringen i Varberg står Christina Almén och Emma Engström. De driver själva mindre gårdar i trakten med odling och djurhållning. De ägnar många timmars ideellt arbete med att nå ut och administrera Facebookgruppen.
– Vi brinner för det här. Småproducenter behövs för att hålla landsbygden levande. För konsumenter är det ett sätt att handla närodlat. Bonden får lön för sitt jobb när man slipper mellanhänder. Jag brukar skoja och säga att vi kör personlig bonde istället för personlig tränare, säger Christina Almén.
Flera av hobbyproducenterna som deltar i Reko-ringen har nu valt att starta företag. Framgångarna med rekoringen har också gjort att Christina Almén och Emma Engström satsar på att starta CSA, Community Supported Agriculture, eller andelsjordbruk, i Varberg. Det går ut på ett samarbete mellan producenter och konsumenter i form av att privatpersoner köper en del av skörden i förväg, tecknar en prenumeration på grönsaker, fisk och kött eller hyr en odlingsbädd för att odla själv.
– Den stora vinsten är att producenten säkrar sin avsättning och, precis som i Reko-ringen, får ett bättre pris för sina produkter då mellanleden med grossister och handlare försvinner. Samtidigt säkrar konsumenten sin tillgång på närproducerade livsmedel under en hel säsong och betalar i många fall ett lägre pris än i affären. Andra positiva mervärden är delaktigheten och kunskapsspridningen, säger Christina Almén.
Hitta din egen Reko-ring
Reko-ringar finns från Luleå i norr till Malmö i Söder. För att hitta din egen Reko-ring eller närproducerande bonde gå in på rekoringar.wordpress.com eller localfoodnodes.org.
Namnet reko står för ”rejäl konsumtion” och är en avtalsmodell för handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter. Handeln sköts genom slutna Facebook-grupper och utlämningen av varorna sker under en timme på en angiven plats där producenter och konsumenter möts.
Ingen försäljning är tillåten på plats. Alla beställningar görs i förväg via Reko-ringens Facebook-sida.
Modellen kommer ursprungligen från Frankrike, och spred sig senare till Sverige från Finland där den engagerar runt 270 000 personer i ett par hundra Reko-ringar.
Fakta: Jordbruksverket