Fria Tidningen

Chaufför efterlyser facklig organisering

Petri Myllykoski är busschaufför och fackligt aktiv. Han menar att det behövs ett fackligt ställningstagande för att anställda inom buss och flygtrafiken ska kunna organisera sig mot tvångsutvisningar.

– Det handlar om att vi ser hur människor med skäl att stanna i Sverige blir tvångsutvisade och det är omöjligt att ställa upp på om man stödjer de fackliga principerna, säger han.

För två år sedan skrev Petri Myllykoski tillsammans med ett antal andra busschaufförer under ett upprop som uppmanade till facklig organisering mot arbetsuppgifter som bidrog till deportationer inom buss och flygtrafiken. Men gensvaret blev svagt och sedan dess har lite hänt, säger han. Fortfarande är det framförallt upp till enskilda bussbolag att säga nej till körningar av personer som ska utvisas och det finns inget fackförbund som driver frågan. Det gör det svårt för personal som inte vill genomföra sina arbetsuppgifter att protestera.

– Det är ett problem, som enskild individ är det jättesvårt att protestera eftersom det räknas som arbetsvägran, säger Petri Myllykoski.

Nu tycker han att det behövs ett fackligt ställningstagande mot arbetsuppgifter som rör deportationer, så att de personer som jobbar inom buss och flygtrafiken kan säga nej till sådana uppgifter. Fackförbunden Kommunal, Transport och Svenska Pilotföreningen är de förbund som organiserar medlemmar inom dessa yrken och det är framförallt här som det behövs, menar Petri Myllykoski, som själv är aktiv som huvudskyddsombud för Kommunal på sin arbetsplats.

– Jag tycker att det här är en fråga som facket borde driva, för det går ju faktiskt att via fackliga kanaler omöjliggöra deportationer.

Han menar att det är viktigt att skapa opinion i frågan och visa fackförbunden att det finns en stark uppslutning bland medlemmarna. I slutändan handlar det om internationell solidaritet som ska vara ett ledord för fackföreningsrörelsen, säger Petri Myllykoski.

– Om viljan finns går det ju, men många fackförbund gömmer sig bakom de politiska svaren, att det är ett rättssäkert system som följer en demokratisk beslutsordning. Men det är dags att ifrågasätta det och driva en solidarisk linje på bred front, avslutar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu