• Västsvenska Skövde med sina drygt 36 000 invånare är framför allt känd som en militär- och högskolestad. Men sedan tre år tillbaka kan gamla Skaraborgs centralort även kalla sig en Pride-stad. Årets tåg uppmärksammade nazistdemonstrationen i Göteborg.
  • Prästen Johanna Berggren stod framför det regnbågssmyckade altaret och pratade, med ord lånade från både bibeln och Lady Gaga.
  • För tredje året i rad arrangerades Skövde Pride. Uppslutningen var större än någonsin.
  • På fredagen öppnades portarna till Pre-Pride-partyt på Skövde Kulturhus. Mikaela var en av artisterna som uppträdde under festen tillsammans med artister som dragqueen-gruppen Fallen Angels, Kuba Jasiecki, Mandy Rich och DJ Inca som fick festdeltagarna att dansa ända in på småtimmarna.
Landets Fria

Festivalyra i Skövde mot nazism

För tredje året i rad arrangerades Pride i västsvenska Skövde. Över 4 000 personer deltog i lördagens festivaltåg där nazistdemonstrationen i Göteborg fick stort fokus.

När 2017 års upplaga av Pridefestival ägde rum i Skövde i helgen slöt hbtq-personer och andra från hela Västsverige upp. Över 4 000 personer medverkade i festivalens höjdpunkt Prideparaden, som ringlade den dryga kilometern från samlingsplatsen på pansarregementet P4:s område Heden till festivalområdet på stadens centrala torg. Temat för årets festival var ”Tillsammans”. Ett aktuellt tema inte minst med tanke på den nazistiska marsch som ägde rum samma dag i Göteborg 15 mil bort. I Skövde hade det ett par dagar innan Pridefestivalens öppnande synts nazistiskt och homofobt klotter på elskåp runt festivalområdet.

Festivalen startade redan på fredagen med en Regnbågsmässa där kören Candle Lights uppträdde i St. Helena kyrka. Med ord lånade från både bibeln och Lady Gaga talade prästen Johanna Berggren framför det regnbågssmyckade altaret om vikten av att få vara den man är.

Aktivisten Stina Flink från normkritiska mötesplatsen Biqupan var en av lördagens talare. Hon berättade om bisexualitet.

– Fler identifierar sig som bisexuella än som lesbiska eller homosexuella. Bisexuella är därmed den största gruppen inom hbtq-communityt. Hur kommer det sig då att många bi- eller pansexuella känner sig som ”the only bi in the village”?

Marcus Gustavsson, före detta ordförande i West Pride, berättade om framstegen de gjort. Festivalen startade 2007 för att Göteborg då var den stad i Sverige där det skedde flest hatbrott mot hbtq-personer.

– Det var en sport att ”knacka bög”. Det fanns vissa grupper som gav sig ut för att misshandla homosexuella.

Men, berättar han, för två år sedan blev Göteborg utsedd till Sveriges hbtq-vänligaste stad.

– West Pride har spelat en viktig roll i det, framför allt genom att vi har lyckats få ihop massor av organisationer, fackföreningar, politiska partier, företag och myndigheter som tillsammans har stått upp för allas lika värde.

– Det tänker jag mycket på en dag som denna när nazisterna marscherar i Göteborg. Vi som står för alla människors lika värde måste fortsätta kämpa för det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu