Skånes Fria

”Våldet ska vara proportionerligt”

Våldsanvändningen har ökat i samband med utvisningar de senaste åren, säger Peter Åberg, chef för gränspolisen i Jönköping. Men han vill inte gå in på detaljer vad gäller utvisningen den 10 november.

– Det finns en anledning till att vi fick avbryta verkställigheten, mer vill jag inte kommentera.

Vad beror den ökade våldsanvändningen på tror du?

– Det får man nästan fråga de inblandade. Men de som motsätter sig en verkställighet ser det väl som en möjlighet att förhindra eller skjuta upp återvändandet.

Hur mycket våld kan ni använda er av?

– Det ska ske enligt proportionalitetsprincipen men på ett flygplan är det också flygsäkerhetsperspektivet man får överväga. Vad man behöver för att betvinga personen för att upprätthålla säkerhet för personal och passagerare.

Hur agerar ni om en person gör passivt motstånd?

– Om någon sätter sig till fysiskt motvärn får vi använda det våld som behövs för att utföra tjänsteåtgärden. Om någon som ska in i fängelse och håller sig fast i en stol slipper den inte fängelse, det vore ologiskt i en rättsstat.

Är det annorlunda om det inte handlar om brottslingar som i det här fallet utan en tillståndsöverträdelse?

– Man får utgå från det hot eller våld vi möts av och anpassa det proportionerligt för att betvinga det.

Att personen saknar resehandlingar – är det vanligt?

– Det är ofta anledningen till att polis följer med, att personen saknar resehandlingar och vägrar att medförskaffa sådana. Då blir det en förhandlingsresa där vi försöker få han eller hon inresebehandlad och godkänd till det land där vi och migrationsdomstolen anser att han eller hon hör hemma.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu