Han minns tystnaden efter Kristallnatten | Fria.Nu
Skånes Fria

Han minns tystnaden efter Kristallnatten

Natten mellan 9 och 10 november 1938 kulminerade hatet mot judar i det naziststyrda Tyskland. Synagogor sattes i brand och hjälplösa lynchades. Åkarpsbon Joachim Lentz minns dagen efter.

Vad som hänt medan han sov visste han inte. Men han såg spåren längs skolvägen. Högar av krossat glas, förstörda judiska butiker och varor utvräkta på trottoaren.

– Jag minns tydligast att ingen sa något, de bara gick omkring och tittade. Det var tystnad längs hela vägen.

Inte heller i skolan nämnde någon kvällens händelser. Men det Joachim Lentz såg spåren av var det som gått till historieböckerna som Kristallnatten. De skräckfyllda timmar då hundratals judar dödades, synagogor brändes ner och butiker vandaliserades över hela Tyskland.

– Ingen kunde längre hävda att de ingenting visste. Varken i Tyskland eller ute i Europa.

Några år senare kom kriget och Joachim Lentz familj härdade ut i Berlin. Han lever sedan många år i Sverige och nu i Åkarp mellan Lund och Malmö. Han tycker att vi har mycket att lära av att hålla historien i färskt minne.

– Det nazisterna skickligt lyckades med var att det var judarna som var problemet. I själva verket var det ju nazisterna som var problemet. Precis som det i dag inte är invandrarna eller hbtq-människorna som är problemet. Det är ju rasisterna. Det är en viktig lärdom, säger han.

Under nazitiden i Berlin fanns också de som gjorde motstånd. Stadsinvånare som med risk för sina egna liv gömde judar från myndigheterna.

– De fick dela med sig av allt de hade.

Han ser nu med en växande oro på den nazistiska rörelsen i Sverige, men också den som nu växer sig starkare i Ungern och Grekland.

– Vi måste vara på det klara över vad det här kan leda till. Det har vi tillräckligt med erfarenheter av. Från regeringshåll bör man överväga om inte de öppet nazistiska organisationerna ska förbjudas. Under Nürnbergrättegångarna deklarerade man att de här partierna och organisationerna är kriminella och ska förbjudas. Nazism är inte någon åsiktsyttring i ett demokratiskt system utan något kriminellt.

Enligt den tyska grundlagen kan partier som genom sina anhängares beteende verkar för att inskränka den demokratiska grundordningen, eller för att sätta Förbundsrepubliken Tyskland i fara, anses vara författningsstridiga. En domstol prövar frågorna och flera nazistiska organisationer har förbjudits.

Fakta: 

Här kan du demonstrera den 9 november

Varje år hålls manifestationer och demonstrationer på årsdagen av Kristallnatten runt om i Skåne. Parollerna för årets manifestation i Malmö är: ”Låt det aldrig hända igen!” och ”Nej till statlig rasism – stoppa registreringen av romer”. I Lund sker en manifestation på Stortorget klockan 17.

I Malmö påbörjas ett fackeltåg på Gustav Adolfs torg klockan 17.

I Helsingborg sker en manifestation på Stortorget klockan 15.30.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu