Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Nato och Sverige gör återigen gemensam sak

Rysspöket har återkallats från de döda och hemsöker de svenska försvarskorridorerna, skriver Klas Lundström.

Så var det dags igen: är Sverige medlem i Nato, västvärldens kärnvapenbestyckade krigsallians, eller inte? Sverige och Nato har länge närt en varm relation: Sverige erbjuder sina öppna landskap för Nato-övningar och deltar mer än gärna när det ska bombas i tredje världen. Nyligen stod det klart att Sverige ska delta i en särskild snabbinsatsstyrka i Natos regi – om kriget skulle komma.

Sveriges deltagande i Natos snabbinsatsstyrka innebär även att den svenska armén får delta i en Nato-regisserad övning i Lettland och Polen i början av november. Natos ordförande Anders Fogh Rasmussen säger att dörren står öppen för svenskt deltagande. För militäralliansen måste det te sig aningen märkligt att ett land är med när vapnen osäkras, men inför den inhemska opinionen lindar in detta i formuleringar om neutralitetspolitikens gränslösa möjligheter.

På den inrikespolitiska scenen gjorde Kristdemokraterna, ett parti i djup kris, Nato till en prioriterad fråga. Det är naturligtvis ett spel för gallerierna. KD liksom övriga riksdagspartier inser att Sveriges indirekta medlemskap i Nato är säkrat, listigt inlindat i antydningar om att kriget ändå snart kan stå för dörren. Fördelen med att få delta i övningar i Östeuropa, nära gränsen till Ryssland, menar försvarsminister Karin Enström, är att få ta del av ”avancerade övningar som på sikt gör att vi kan vidmakthålla vår egen försvarsförmåga”. Med andra ord: rysspöket har återkallats från de döda och hemsöker de svenska försvarskorridorerna.

Utan folklig förankring används gång på gång mantrat ”om kriget kommer” som förevändning för att låta Sverige leka krig med kärnvapenallianser. Den senaste tidens avslöjanden om att FRA bistått amerikanska NSA med information och data är vid sidan om Nato-övningarna en del av ett större skeende: en värld som sluter sig. En värld som förbereder sig inför ett krig där den enda verkliga motståndaren är ens egen spegelbild.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu