Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

När kommer Hollywoodfilmen om Crazy Horse?

USA:s indianreservat tillhör landets fattigaste hörn och samma olje-, kol- och gasjättar som är delägare i olika filmbolag har enorma intressen i ursprungsfolkens heliga marker, skriver Klas Lundström.

Inledare Filmen 12 years as a slave vann nyligen en Golden Globe för bästa dramafilm. En film om Solomon Northups tillvaro som kidnappad slav i södra USA under främst 1840-talet.

Det är bra att historiska öden och länders motbjudande apartheidpolitik skildras i filmer, böcker och på olika utställningar. Och särskilt välkomnande är det att 12 years as a slave följer upp en allt starkare tendens att med filmen som verktyg gå till botten med USA:s slavpolitik.

Quentin Tarantino skildrade nyligen slaven Djangos färd mot upprättelse, frihet och hämnd i Django Unchained, och Timur Bekmambetov skruvade till Abraham Lincolns slavmotstånd till det yttersta i Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Det tycks inte längre särskilt kontroversiellt att gräva ner sig i slaveriets tragiska avgrunder.

Desto svårare och mer politiskt känsligt tycks det vara att behandla teman som berör USA:s första invånare: indianerna. Hur länge kommer det att dröja innan Hollywood lanserar ett svulstigt epos om den legendariske indianledaren Crazy Horse och hans kamp mot arméförband i South Dakota? Inom tio år – eller aldrig? Frågan är viktigare än många kanske tror, USA:s indianreservat tillhör landets fattigaste hörn och samma olje-, kol- och gasjättar som är delägare i olika filmbolag har enorma intressen i ursprungsfolkens heliga marker. Det tycks vara en slump, men är det förmodligen inte.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu