Mot ett nytt Falklandskrig?
Tvisten om Falklandsöarna kan bara avgöras vid förhandlingsbordet, skriver Klas Lundström.
Argentina fick nyligen en ny politiskt ansvarig för Malvinasöarna (i Sverige och västvärlden mer kända som Falklandsöarna): Daniel Filmus, tidigare borgmästarkandidat i Buenos Aires 2007 och tidigare minister i den framlidne presidenten Nestor Kirchners regering.
Filmus första intervju – med brittiska Guardian – kan ses som ett personligt manifest och fungerade som en presentation av honom politiskt. Budskapet till omvärlden, och i första hand Storbritannien, kunde heller inte vara tydligare: det bolag eller de privatpersoner som påbörjar borrning eller prospektering efter olja utanför Falklandsöarna kan glömma framtida lukrativa kontrakt i Vaca Muerta, argentinska Patagoniens största oljereserv. Argentina kommer att ta varje aktör som exploaterar Falklandsöarnas omstridda naturtillgångar till internationella domstolar, meddelade Daniel Filmus i Guardian.
Inom den argentinska politiken är Falklandsöarna en brännande fråga oavsett ideologiskt läger. Och få finner någon anledning att respektera den folkomröstning som nyligen kungjorde att majoriteten av Falklandsöarnas invånare önskar behålla sina band med Storbritannien. I Argentinas ögon var omröstningen varken legitim eller intressant, de inflyttade britterna agerade i argentinarnas ögon som bondepjäser i Storbritanniens spel om Falklandsöarnas överhöghet.
Det är inte första gången Argentina höjer tonen mot Storbritannien sedan Falklandskriget på 1980-talet, men intervallerna mellan de politiska utbrotten har minskat och snart lär frågan nå sin yttersta spets.
Tvisten om Falklandsöarna kan bara avgöras vid förhandlingsbordet, men britterna har inget intresse av att bege sig dit. Det är förståeligt, i fråga om Falklandsöarna har imperialismen segrat och den kommer historien att döma i slutändan.