LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Signhild Hortberg

Läsarnas Fria

Krönika: Snart så kommer julen ...

I år julstökar jag inte - bara njuter av adventstiden. Det känns ovant och spännande att bryta gamla mönster...

Vintern verkar inte riktigt ha bestämt sig för om den ska göra sitt intåg eller bara stå och vela fram och tillbaka. Just nu har vi pudrad mark där grässtråna sticker fram här och var. Temperaturen visar på -6 grader just idag men annars har vi haft plusgrader mestadels. Det har regnat en del och skulle det varit snö så hade vi haft rejält av den varan. För tillfället är det i alla fall så pass vitt att det ger viss stämning.

Vi tänder ljus både av elektrisk drivkraft och levande ljus där lågan flämtar och gör, att man kan sitta och drömma sig bort en stund. Glöggen är rykande het och sänder ut sina kryddiga dofter i huset. Pepparkakorna är inköpta och lussekatterna bakade. Allt finns för att adventstiden ska bli så traditionell och lätt att känna igen som vanligt.

Julklappsköpen är så gott som klara och det är inget överdåd alls. Var och en får några små saker som de önskat och behöver. "Behöver"... ja det är kanske en sanning med modifikation. I vart fall är det något som kommer till nytta!

I år känns det än mer angeläget att komma ihåg de som inte har samma möjligheter som vi, att duka upp våra dignande bord, ösa ur de stora julklappshögarna och känna värme och gemenskap. Jag hittade en sida hos Läkarmissionen, där vi kan hjälpa till och göra livet drägligare för några medmänniskor. Det kostar oss enbart "småpengar" men är av stort värde för de som inget har. Jag vill bara poängtera, att detta är en möjlighet när man inte vet vad man ska ge bort. Ge till dem som behöver! Jag tror att den som får en sådan julklapp, som ger glädje till andra, själv blir väldigt glad!

Glädjen har grumlats betydligt den senaste tiden eftersom närstående människor drabbats av både sjukdom och dödsfall. Vare sig det ena eller andra kommer någonsin "lägligt" men känns än mera i denna tid av förväntan och glädje. Det blir en tyngd som ska bäras samtidigt som orken ska finnas att stötta. Hopp och framtidstro bär vi alltid med oss och i dessa svåra situationer, är det ännu viktigare att ta fram det ljusa för att orka gå vidare.

Ljuset har återvänt en aning och dagarna är inte lika mörka längre. Solen visar sig korta stunder och fyller på energin i vintertrötta kroppar. Det blir ljusare och ljusare allt eftersom tiden går och förhoppningsvis får inte vintern ett ryck och kommer så sent att vi även denna gång missar våren! Här uppe är det fara värt att vi ser snö ända in i april. Men den dagen den sorgen ...

Jag överger vinterlandskapet hur som helst och beger mig ända ner till Skåne och troligen en grön jul! Det blir en upplevelse i sig och framför allt - jag får vara med och fira Emelies första jul! Det är det allra viktigaste i mitt liv just nu!

En God Jul till er alla som läser! Vi önskar också varandra ett Gott Nytt År så småningom! Ett år som fortfarande döljer sina hemligheter ...

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu