LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Signhild Hortberg

Läsarnas Fria

Krönika: Böcker, marknadsföring och väderprat

Varför ödsla energi på att klaga på vädret när vi ändå inte kan förändra det? Läs en bok istället!

Marknadsföring läste jag en gång i min ekonomiutbildning. Den hade helt annan betydelse då än den har i dag. Då menar jag inom mitt perspektiv och mitt sätt att se. Jag trodde aldrig, att jag skulle börja marknadsföra mig själv eller något som jag gjort. Skulle det vara något att sälja in? Eftersom jag nu har en ny bok på väg för distribution, utgiven på eget förlag, så får jag stå för att ge den en puff för att bli synliggjord. Det tar emot att bjuda ut och framhålla något eget. Handlingen går stick i stäv med den uppfostran jag fick – ”det är fult att framhäva sig själv”. Hur som helst får jag svälja och stolt stå för det jag gjort och hoppas det finns intresse och att den ger behållning till mina läsare.

Hösten inbjuder verkligen till lässtunder. Det är skönt att krypa upp i soffhörnet med kuddar bakom ryggen och en pläd över axlarna och förlora sig i en boks handling. Jag har väldigt lätt för att ”krypa in” i det som sker och verkligen leva med i bokens olika händelser. När jag tar tag i en bok för att börja läsa, är de första delarna av största vikt för att jag ska fångas och vilja läsa vidare. Om jag inte känner att jag får den rätta känslan, har jag väldigt svårt för att fortsätta läsa. Kanske jag förlorar på det men det är en tröskel som jag ryggar för. Inledningen är viktig och helt avgörande för mig. Jag vill sugas in i handlingen direkt och känna att jag blir ett med personerna och händelserna.

Den största händelsen nu verkar vara denna svininfluensa och vaccinationer och försening av vaccin. Det stöts och blöts och talas för och emot. Många har svårt för att ta all information och motargumentation på allvar. Ska man eller ska man inte? För tillfället är skolorna i min stad rätt hårt drabbade och då funderar nog många över, vilken idé det är att vaccinera sig i slutet av november när det är nu som många blir sjuka? Jag velar själv hit och dit och vet inte hur jag kommer att göra den dagen som vaccinet finns tillgängligt för oss medborgare. Helt klart är att många är verkligt sjuka när influensan slår till.

Nu är det inte långt kvar innan vintern slår till. Redan nu har vi fått uppleva frost och kalla nätter. Det är lika ”motbjudande” varje år. Vintern kunde gärna få vara lite kortare. Här uppe i norr håller den i sig ända till i april innan de sista snöhögarna är borta. Vill det sig illa är det mycket snö som envisas med att vräka ner i mars. Just när vi drar en lättnadens suck över att vintern äntligen är slut så börjar den om. Jag gläds varje morgon åt det gröna gräset och att vi nu har flera plusgrader. Vad gör det att det regnat hela dagen! Tänk om det varit snö som vräkt ner! Jag bor definitivt på fel plats på jorden. I alla fall vintertid…

Snart är sommartiden över och vi återgår till vintertid. ”Vi ställer tillbaka trädgårdsmöblerna” och så även klockan. Det är samma sak varje gång… Var det framåt eller bakåt? Därför kör jag med trädgårdsmöblerna för då blir det rätt för mig.

Apropå trädgårdsmöbler… Ett år när vi vaknade i slutet av maj, fick vi gnugga oss i ögonen en extra gång. Snön låg över våra trädgårdsmöbler och allt såg ut som mitt i vintern. Det var ingen lustig syn. Inte heller det året när vi hade tjocka jackor och vantar på oss på midsommarafton. Då var vi ändå 30 mil söderut från hemorten!
Vädret kan vi inte göra något åt så det är bara att finna sig i det som sker! Det finns ju inget dåligt väder, utan bara dåliga kläder!

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu