LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Emma Lind

Läsarnas Fria

Krönika: Kan man skruva av huvudet?

Ett hem med barn lever. Mitt hem lever. Jag kunde ha svurit på att jag nyss la in alla skärpen i lådan, och ändå har de slingrat sig ut som små reptiler och ligger och solar på sovrumsgolvet. Av den nya toarullen återstår endast en blöt massa eftersom den på något sätt har hamnat i badkaret. Kastrullerna har vandrat ut i köket och vardagsrummet. Durkslaget har lyckats få på tv:n, slagit sig ner i soffan och har kakkalas med korkunderläggen.

I tvättmaskinen finns ingen ren tvätt, eftersom den har blandat sig på golvet med den otvättade tvätten. Inne i trumman har en äppelbit krupit in och lagt sig till rätta. Skorna i hallen har fest och minglar för fullt med varandra. Små strumpor är alltid på vift och hur de lyckas klättra upp på trappräcket är en gåta.

Att städa kan vara kul. Men det är sällan det blir ordning. Dammsugaren i händerna på en fyraåring liknar mest ett vapen. Kanske är det därför lillebror är så rädd för den. Lillebror gillar bättre att städa med trasa. Det blir så roligt blött överallt. Då kommer storebror och åker kana, med strumpor, för det är bäst. Kassen där vi samlade alla grejer som ligger och dräller är härlig att hälla ut på ett skurat golv och plötsligt ser det ut som vanligt igen. Det gillar små människor.
Ibland blir man snurrig. Speciellt när man försöker få ihop vardagspusslet. Det där pusslet där alla bitar ska passa in i varandra utan att man ska behöva banka på dem. Som att man ska äta mycket fisk för att det är nyttigt, men inte torsk för det finns så lite kvar. När man är gravid ska man dessutom äta en viss sorts fisk, men inte annan. Det måste man hålla reda på. Och inte fiskpinnar för det är halvfabrikat, och inte steka i margarin för det är fett, men till barnen går det bra för de förbränner så mycket energi.
 
Energi ska man annars spara på. Släcka lamporna, fast då måste man springa i trappor bärande på barnen, upp och ner för att man glömmer att släcka. Men det är bra för då förbränner man energi och slipper gå på egentids-step-upen på kvällen. Bara man hittar på något annat att göra på egentiden, för annars vårdar man inte sig själv. Vems tid är all annan tid egentligen? Och varför blir egentiden allt oftare en timmes tv-tittande i sängen före sovdags?
 Plastpåsar bör man sluta med. Istället ska man ha med sig tygkassar till affären, men då får man inte glömma att köpa soppåsar, för någonstans ska man lägga allt avfall, som man egentligen inte borde ha. Barnen borde vänjas av med blöja tidigare, eller i alla fall använda tygblöjor som leder till mycket tvätt och tvättmedel som inte är bra för miljön. Handtvätt är säkert att föredra.
Fast diskar man ska det ske i diskmaskin, för det är mer miljövänligt. Om man inte sköljer disken för länge i för hett vatten innan den hamnar i maskinen. Men då gäller det att man sköljer den direkt efter måltiden och då kanske barnen hinner springa iväg, klättra upp för soffan och trilla på golvet. Då får man åka till sjukhuset och tillbringa natten där för skattebetalarnas pengar. Dessutom är det inte miljövänligt att använda bilen. Men om man nu måste göra det så gäller det att ha en stor bil för att alla tre godkända bilstolar ska få plats i baksätet. För airbagen går inte att koppla ur. En stor bil drar mycket bensin, men är säkrare. Energilampor ger inget bra ljus, men håller längre.

Själv är jag så snurrig att jag inte vet hur länge jag kommer att hålla. Bäst att äta mer fisk. Ekologisk, rättvisemärkt och miljövänlig fisk. Man ska visst bli klokare då har jag hört.
 Jag känner med sonen som efter ett mycket snurrigt nattande där många frågor susar runt i det änglaljusa huvudet säger: ”Mamma, kan man skruva av huvudet?”. ”Ja, min son, det kan man. Tänker man för mycket snurrar det rejält så att man till slut tappar det. Men det är inte att rekommendera, för då är det ingen poäng längre att äta fisk, och du älskar ju makrill.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu