LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Thomas Wennersten

Läsarnas Fria

Krönika: Valpkurs för män

Vill du veta hur då får en väl hustränad man? HDI – Housband domestication institute – kan hjälpa dig på vägen.

För en tid sedan hade familjen besök av några kvinnor från England. Vi umgicks ett par dagar till och från, åt och pratade och jämförde socialförsäkringssystem och maträtter om vart annat. Njurpaj mot korvkaka, gratis skolmat mot julbonus och fluortanten med Coca-colamaskiner i skolkorridorerna. Det är ingen större skillnad mellan Sverige och England konstaterade jag och svalde ner det sista av en basilikastinn medelhavsrätt med en skvätt rött i sann svensk anda.
Då den ena av kvinnorna, något över medelåldern, hade lämnat oss berättade den yngre, dryga trettio, att den tidigare med beundran och avund i rösten kommenterat att jag, som då är mannen i vårt hushåll, ”was soo domesticated”. Först lät det som något man kan säga om ett djur. En katt är ”domesticated” – tämjd, hustränad när den går på lådan. En hund menar man är rumsren, hustränad och tämjd när den väntar med att kissa tills den kommer ut och hittar ett träd, ett par stövlar eller en stolpe. En kommunal tjänsteman torde anses rumsren när han eller hon inte sprider en massa kommunala handlingar kring sig utan snällt och prydligt stoppar upp dem i diariet för att de ska finnas till allas åsyn.

Vi pratade vidare om begreppet ”domesticated” och det visade vara ett sätt som man uttryckte sig på i England då en man hjälpte till i hemmet. Kvinnor förutsattes uppenbarligen vara ”domesticated” från födseln. Skillnaden mellan det Sverige jag känner och England var plötsligt mycket tydligare.
När jag senare stod ensam med disken kom jag att tänka på att man kunde utveckla detta till en affärsidé för att på något sätt slå mynt av det relativt sett framgångsrika jämställdhetsarbetet i Sverige. En joint-venture mellan Brukshundsklubben och driftiga svenska hushållslärare där man tar valda delar ur brukshundsklubbens valpkurser och blandar dem med väl valda delar ur skolans hemkunskap. Sedan kör man en massiv reklamkampanj på de brittiska öarna, där den kommersiella varianten av Fredrika Bremer-förbundet sätts på kartan såsom ”HDI – Housband domestication institute”. En snygg webbplats sys ihop där man erbjuder olika helgkurser för par eller större sittningar med enbart otämjda män som samlas för att domesticeras. Över ingången till kursgården vajar i kvällsbrisen en banderoll i rött med guldskrift ”HDI – makes your husband roll over for you!”
 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu