LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Christian Bjorkdahl

  • En förebild för Ujje och Uffe? Patty Smith knyter näven vid en konsert i Byblos, Libanon.
Läsarnas Fria

Krönika: Lägg ingen kraft på Ulf Lundell och Kungen

Varken Kungar eller medaljer ligger till grund för någon större skillnad när det väl kommer till kritan. Lämna debatten om Ulf Lundell och ägna lite kraft åt verkliga problem, skriver Christian Björkdahl.

Ulf Lundell ska få royal medalj. Musikern och tillika vänsterpartiets pressekreterare Uje Brandelius förfasar sig över Lundells kungliga undergivenhet på webbportalen Newsmill. Han menar att Lundell borde visa lite mod värdig en riktig vänsterrebell och ge monarken ett tack, men nej tack. Jaha. 

Kosmisk Dr. Uje Brandelius: Kom igen, bli inte så upprörd. Skippa Lundell, radera hans majestät ur tanken och gör istället du sedan länge är riktigt bra på. Spela några underfundiga toner om vad som verkligen är galet i denna värld. 

Varken kungar eller medaljer ligger till grund för någon större skillnad när det väl kommer till kritan. Lämna debatten om Ulf Lundell och ägna lite kraft åt verkliga problem. Det, om något, vore att agera sig som en riktig vänsteraktör.

Härom dagen mötte jag personligen, för första gången någonsin faktiskt, en ung homofob. En tvättäkta homofob, för att vara mer specifik. En person som aldrig mött en homosexuell, men som med fullständig uppriktighet förklarade att vomering var den självklara reaktionen vid åsynen av två hånglare av samma kön.

Homosexualitet var kort och gott fel, varpå hela den harang som hör hemma i en tid där och då följde. 

Förbluffad, överraskad och innerligt förbannad över innehållet i tjejens(!) åsiktsbank, förvånade jag mig själv och lämnade lunchen på stubben i ren skär ilska. Inte särskilt konstruktivt. Desto mer spontant.

Samtidigt slog det mig. Kraftfullt och på allvar. En stor del av världens befolkning har kommit en rätt bra bit på väg vad gäller förståelse för det okända, acceptans och även tolerans. Andra har fortfarande en hyfsad långpromenad att vandra för att överkomma okunskap och intolerans. 

Var och en ansvarar för att främja förståelse och öppenhet. Hela tiden. Så vad tycker du, Uje, ska vi inte ta och göra gemensam sak? Du, jag och alla andra. 

Låt oss rikta  vårt engagemang mot frågor som är större än kungens vara eller inte vara, samt hans otidsenliga medaljutdelningar hit och dit. Det finns större väderkvarnar än Drottningholm att fäkta. 

Patti Smith, Vampire weekend, The national och ytterligare en hel radda artister deltog nyligen i en välgörenhetskonsert till förmån för Tibet och dess befolkning. Tillsammans, inför ett fullsatt Carnegie Hall, rev de av en elektrisk version av Patti Smiths “People have the power” som avslutning. 

Om de kan, borde även ett gäng svenska rockers ha tillräckligt med solidaritet, viljekraft och empati för att kunna mäkta med en tillställning av samma kaliber. 

Uje, skippa kungen och lyft blicken. Samla ihop ett gäng musiker och spela till förmån för någonting större, för några av alla de människor som är drabbade av världens oönskade åkommor.

Vi behöver inte fundera särskilt länge på vad. Det finns tyvärr rätt gott om alternativ. Förtryck, fattigdom, krig, matbrist, sjukdomar, intolerans och you name it. 

Lämna den irrelevanta diskussionen om vad Ulf Lundell bör och inte bör göra. Gör istället som Patti Smith och de andra. Agera. På riktigt. Det vore verkligen värdigt en riktig vänster.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu