LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Signhild Hortberg

Läsarnas Fria

Krönika: Mörker, ljus och ishalka

Det som vid första anblicken verkar vara bara mörker, kan plötsligt förvandlas till något ljust och hoppfullt

När tröttheten lägger sig över huvudet med sin svarta filt utan insyn, skyller jag och andra med mig, på att det är novembermörkret som är boven. Denna månad har fått ett dåligt rykte som gråtrist, mörk, solfattig och svår att tycka om. En del påstår sig hamna i en burk med ett lock som inte går att öppna.

Härom morgonen låg marken pudrad i vitt och somliga klappade i händerna och jublade över att det blivit så ljust och fint. Jag mumlade inombords och tyckte att vintern hade väl bråttom att komma. Förvisso bor jag i norra Norrland och borde ju ha lärt mig att här kommer vintern ganska "tidigt". Förunderligt nog så hann södra delen av landet få den första snön före oss!

Säg den glädje som varar - för somliga. Regnet kom och sköljde bort den snö som föll. Och sedan kom kylan och det frös på och nu är vägarna knöliga och isiga och livsfarliga för mogna damer med benägenhet för lårbensbrott. Det är lätt att helt förlora kontrollen över fötternas kompassriktning och hamna i sittande läge eller ännu värre med ett magplask mitt på vägen. Ändå har man spänt sig till bristningsgränsen och koncentrerat sig helhjärtat på varje steg. Jo jag vet, det finns något som heter broddar. I både bra och dålig kvalitet. Somliga har en förmåga att ramla av, andra är klumpiga och andra är väldigt bra men otroligt dyra. I och för sig så är det ju en bra investering som kanske hindrar att man hamnar i ryggläge och senare på kryckor. Allt har två sidor och ibland tre också.

Apropå detta med trötthet... varför sover man mindre med åren? Och varför vaknar man stup i kvarten? Det räcker att sängkamratern vänder sig så är man vaken eller att en bil passerar utanför. Ibland är det någon osynlig kraft som gör att man vaknar totalt klarvaken och sedan finns inte en chans att somna om. Somliga sover i medvetslöshetens grad och skulle inte märka om någon bar ut halva möblemanget. - När jag har somnat så sover jag!

Den som kunde ståta med det! Sovmorgon vet jag inte vad det är ifall det inte är då jag somnat om och vaknar klockan 7 och ingenting förstår. Jag som låg vaken flera timmar och hann avhandla alla världens problem. Somnade jag om? Ibland tror jag att jag inte vet vad jag gör. Troligen sover vi mera än vi anar, när vi får för oss att vi legat vakna i timmar.

Vart tar alla timmar vägen egentligen? Tiden har börjat gå så rasande fort och det man förr hann med på några timmar kan numera ta dagar. Antingen beror det på slöhet, att skjuta upp det som går att skjuta på eller så är man väldigt senfärdig och behöver mera tid.

Kanske är det tidsandan det är fel på. Allt ska gå fort idag. Vi ska finnas till hands - vara online hela tiden. Glöm inte telefonen när du går till Konsum för att handla! Någon kan ringa och du missar ett samtal. Och du, kolla mailboxen varje kvart så du inte har något meddelande du missat att läsa. Det kan vara en viktig reklamkampanj som kräver att du svarar eller agerar direkt för att få vara med.

Nej nu blev jag så otroligt trött på att vara online och tillgänglig. Tacka vet jag avstängningsknappen till alla de tekniska prylar vi omger oss med. Friden och lugnet är en bristvara och just nu känner jag ett stort behov av att tillägna mig det stora lugnet.

Skingra de grå novembertankarna genom att tända levande ljus, stäng av allt som stör och umgås en stund med dig själv. Gå in i din mörkaste vrå och tag ljuset med dig. Låt värmen sprida sig och de goda tankarna bana vägen till det inre lugnet. Sprid kärlek och ljus omkring dig i vår ibland så hårda och kalla värld.

"Så länge ljuset finns är vandringen lätt. Men när dagen är förbi, minns att du kan förvandlas till en flammande fackla i stånd att lysa upp de mörkaste vägar och de mest invecklade labyrinter". (hämtat ur boken Tusen skäl att leva av Dom Helder Camara)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu