LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Stig Åke Stålnacke

Läsarnas Fria

Krönika: Vem släckte lampan?

En gång fanns det ett insomningsmedel som min läkarvän döpt till Vem släckte lampan. Så effektivt var det och ansågs ändå ”ofarligt” att man somnade snabbt och smärtfritt. Vem släckte lampan?

Nyss har jag varit med om något liknande. Något som fungerat så på mitt psyke att jag känt det som om någon släckt lampan. Jag har hamnat i ett mörker. Det har varit en förfärlig upp¬levelse. Den är nästan över nu. Något sätter i propparna igen. Ljuset kommer, bit för bit. I en aning av strålglans efter strålglans. Inget bländande nytt ljus som har frälsningens karaktär. Men ett svagt gryende ljus som anas i tunnelns slut.

Så läser jag i en bok om mannen som slumpvis öppnade bibeln och satte fingret på ett lika slumpvalt ställe. Det blev Matteus och texten löd: ”Men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret?” Ord att fundera över.

Vi tar ljuset för det självklaraste av det självklara. Det skall bara finnas där. Det skall lysa över ditt hus som kan ligga i vilken by eller stad som helst. Och i ljuset skall du handla, älska, agera.

Ljuset är din vän. Kanske din bästa vän. För det är i ljusets sken om du kan se blomman, bar¬net, vågen, kärleken.

Men så ”går proppen”. Så trevar du dig fram i mörkret. Det är då du först hamnar i panik och sedan i ångest. Det är då som viljan till skapande och till ett livets ömhet viker undan och blir till ett intet. Det är då som djävulen tar ett nappatag med din själ.

Man sägs kan vara – bli utbränd. Kanske skall man köpa den definitionen på livsleda. Men det räcker liksom inte. Inte för mig och inte när det kom. När det kom med sin satans kyla och apati.

Men om jag inte nöjer mig med att kalla det ”utbrändhet” så kanske jag kan få kalla det kär¬lekslöshet. Det stämmer bättre, för mig.

Jag tror att den som säger att han eller hon vet varifrån detta mörker kommer, jag tror att den personen ljuger. Eller gör det lätt för sig.

Jag tror inte att vi väljer kärlek eller kärlekslöshet. Jag tror bara att kärleken är ett under som vi inte styr själva och som vi kanske inte ens kan göra oss förtjänta av. Den är ett mirakel och den är mörkrets motpol.

Låt mig bara så här till slut säga att ljuset kan komma åter. Efter en tid kan ett svagt ljus skymta och efter ännu en tid kan denna lilla strimma av ljus övergå i ljusets mirakel. Förklara kan jag inte. Förklara kan ingen, tror jag. Men att tro på att det har med kärlekens närvaro och frånvaro att göra, den gissningen vågar jag mig på.

Så: Älska allt vad du orkar. Och då menar jag inte bara eller knappast ens den kärlek som utspelar mellan två lakan. Jag menar i grunden något annat. Något vidare större. Jag talar om ett livets mirakel. Det mirakel som tänder lampan och jagar mörkret på väg bort.

Stig Åke Stålnacke

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: FICK-Journalen – ett 50-årsminne

Det var exakt 50 år sedan. Jag var en ung man som var mycket förtjust i att köpa kostymer per postorder från en butik i Stockholm som hette Hollywood. Jag var inte snobb, nej långt ifrån. Men jag höll reda på 1950-talets idoler och favoriter. Damer sökte man sig, det var en livsluft. Folkets Park gällde, alla mina kamrater var väl orienterade i tidens dansband och sångare. På den tiden hette de förresten vokalister.

Läsarnas Fria

Krönika: Konst som livets guldkant

Under en mycket, mycket lång tid har jag skrivit om konst. Mest har det handlat om bildkonst. Jag kom att intressera mig för tavlor. Tavlor som blev skådeplatser för människors längtan, människors drömmar, svartsjuka, kärlek och nyfikenhet.

Läsarnas Fria

Krönika: Vart tog våra drömmar vägen?

Jag vill bli damfrisörska, sa hon. Sju år var hon kommen och hennes dröm om lycka var att bli någon som gjorde andra vackra genom att fixa med deras hår. En grabb ville bli polis. Han ville nog ha makt och blanka knappar. Batong och bil med strålkastarljus.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu