Krönika: Att blöda av kärlek | Fria.Nu

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Sofia Lindström

Läsarnas Fria

Krönika: Att blöda av kärlek

Musik har ofta en stor del i människors liv, men på vilka sätt påverkas vi av musiken och vad lär vi oss av låttexter? Genom Leona Lewi’s "Bleeding Love" som exempel kan vi förstå hur en trist bild av kärlek reproduceras.

I en scen ur filmen ”High Fidelity” frågar huvudpersonen retoriskt varför så många förfäras över våldsromantiska filmer utan att någonsin beakta musikens påverkan på människor. Jag har kommit att tänka på den frågan på sistone, när jag på mitt jobb lyssnat på de kommersiella radiokanalerna och deras musikutbud. En återkommande, uppenbarligen populär låt har i någon tid varit Leona Lewis hit ”Bleeding love”. I smäktande toner sjunger Leona om hur hennes vänner inte förstår, hur de vill hindra henne att älska sin kille, hur hon blöder av kärlek till objektet för hennes känslor. Jag menar att ”Bleeding love” är en av de mest äckliga representationer av kärlek vår kultur kan bjuda på, fullt medveten om att den inte är den enda. Kanske är det att sparka in en öppen dörr, men jag låter Lewi’s sång representera en mer generell trend av bild av kärlek som inte bara är trist utan också kan vara direkt skadlig.

Låt mig förklara vad jag menar. När jag var yngre var något av det värsta jag visste när tjejer försvarade sina killars taskiga beteende med att ”han är ju inte så innerst inne”. Genom att ständigt fria sina killar från ansvar genom att hävda att ”han var snäll när de var ensamma” kunde dessa killar komma undan med att vara fullständiga svin och samtidigt, motsägelsefullt nog, behålla en självbild av att vara bra killar. Vad fick mina tjejkompisar att ta så mycket skit utan att någonsin stå upp för sig själva, vägra försvara dåligt beteende och deklamera sig själva mer värda än så? Jag hävdar att det kan ha en hel del med vår förståelse av vad kärlek är, vad det ska betyda, hur man är en bra flickvän. Var lär vi oss vad kärlek är och hur det ska vara?

I sin klassiska teori kring misshandel i nära relationer etablerar socionomen Eva Lundgren begreppet ”normaliseringsprocessen” för att beskriva de generella drag en relation vilken utvecklas till ett misshandelsförhållande uppvisar. En tydlig aspekt av normaliseringsprocessen är vad Lundgren kallar isolering; de många olika sätt en man anstränger sig för att skära bort sin flickväns förbindelser med andra. Dessa är främst hennes vänner och familj. Genom detta har kvinnan till slut inga andra kanaler för intryck än sin pojkväns och tar till slut över hans föreställningsvärld. Hans orsaker till att slå och förnedra blir då något hon tar över och accepterar, varför hon inte längre kan se honom som en ”bov i ett drama”. Det var ju egentligen hennes fel att han slår, det har han ju sagt. ”My friends try to pull me away, but they don’t know the truth” sjunger Leona Lewis. Självklart kan alla lyssnare till en sång utgöra de symboliska i texten ”you cut me open, and I keep bleeding of love”. Men det symboliska har makt och själv ryser jag när jag hör den textraden. Varför behöver vi bilder av kärlek som beskriver kamp och smärta som självklar del i romantiken? Det finns så många förhållanden som präglas av smärta och förnedring. ”You cut me open” Poff! En knytnäve späcker en läpp. ”I keep, keep bleeding of love” Pang! En välriktad spark i ett underliv. Nog finns det de som blöder av kärlek alltid. Frågan är ju om bilden av kärlek som smärtsam och fylld av kamp bör romantiseras. Kanske är det inte helt oförståeligt "varför hon inte går".

Till er som är intresserade kan jag rekommendera Frida Hyvönen’s underbara album ”Until death comes” som alternativ bild av kärlek och närhet. Andra värda att lyssna på i detta ämne kan vara Laura Marling’s ”Alas I cannot swim” och El perro del mar’s ”Look! I’ts El perro del mar”. Bland andra.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu