LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Ragnvald Nilsson

Läsarnas Fria

Krönika: Fegt att respektera ett nej?

Upplever sig grabbar fega om de slutar vid ett nej?

En av de fina höstdagarna gick min hustru och jag ner till älven och satte oss i solskenet. Min hustru tog med sig skissblocket och jag tog med mig papper och penna, för att skriva ner några tankar om hösten. Vi hade inte suttit länge, förrän en äldre man kom fram till oss och frågade om han fick sitta med oss en stund.
– Jag har nyss blivit änkeman, så jag gärna vill ha lite sällskap.
–  Det går bra för vi är också ute efter sällskap ljög jag.
Han satt tyst en stund sedan sade han:
– Jag arbetade med flottningen då jag var ung. Då var det fullt med timmer här. I kåken här mitt emot bodde det en familj som hette Pettersson , sade han och pekade på ett gammalt hus som stått öde i många år. De hade 15 barn. Ja då var det rusch i samhället. Det var i början på 40-talet. Ja det var tider det. Då fick man arbeta för brödfödan. Det var inte lätt att komma ny. De äldre gjorde ofta bus och satte snurr på den stock man stod på. Man han alltid torra kläder med sig, för minst ett dopp om dagen såg de äldre till att man fick första tiden. Men man vande sig fort och sedan blev jag en riktig baddare på att springa på stockar. Då var det långa arbetsskift och det var inte tal om lediga lördagar. Man fick vara glad om hela söndagen var ledig. Nu har jag det fantastiskt bra. Jag är 80 år och för en billig penning kommer det en söt flicka två gånger per dag. Ibland städar hon och tvättar åt mig och på eftermiddagen har hon dessutom mat med sig. Diska får jag göra själv men det blir inte så mycket disk efter en person. Jag kör ju med SPD.
– SPD? undrade jag . Det lät som ett politiskt parti.
– Spar på disk  sade mannen och log.
Då vi såg att han hade behov att få prata och någon som lyssnade, satt vi mest och nickade och sade ”jaha” ibland.
– Då var de ont om lägenheter här i samhället, ja det var till och med svårt att få rum här. Då jag kom hit som 16 åring, fick jag första tiden bo hos en man som var 15 år äldre. Han söp och slogs, och polisen sökte honom vid några tillfällen. Det var väl kanske inte den bästa miljön för en ung man. Då hände det en sak som jag har grämt mig över hela livet. Jag skulle stiga upp klockan fyra en morgon så jag hade gått och lagt mig tidigt. Jag tror att jag hade somnat, men vaknade av att han stod mitt i rummet tillsammans med en tjej.
– Det här är Eva sade han.  Hon har missat sista bussen in till stan, och nu hon vill sova med dig i natt.  Det får hon väl?
– Jag var helt oerfaren och hann ingenting förrän han var borta. Flickan tvekade först, men sparkade sedan av sig skorna, slängde jackan på en stol och kröp in under täcket. Hon hade en behaglig doft av liljekonvalj. Här verkar allt vara serverat tänkte jag. Efter en stund började jag knäppa upp knapparna på hennes blus.
–  Fortsätter du med det där, så anmäler jag dig för våldtäckt, sade hon med bestämd röst.
–  Jag blev så överraskad, att jag vände mig om och somnade. Jag har verkligen funderat på det här i alla år. Varför slutade jag?  Varför?  Jag borde ju ha gjort fler försök. Vad hade då hänt?  Hon tyckte säkert att jag var en riktig fegis slutade.
– Nej du var verkligen en ädel riddare som respekterade ett nej, sade min hustru med eftertryck. Du gjorde helt rätt.
–  Rätt kan det väl aldrig vara att ge sig så lätt, sade gubben och reste sig och sade samtidigt som han gick:
– En mespropp är vad jag alltid har varit, en riktig liten fegskit det finns inge bättre ord.
Med nedböjt huvud gick han. Vi satt tysta, och tittade något förvånat efter honom. Till sist sade min hustru:
–  Är det verkligen så hos er grabbar, att en kille som accepterar ett nej känner sig som feg?

På den frågan hade jag inget svar.  Men är det verkligen så illa?

Ragnvald Nilsson

frilansskribent

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Inflation i prylsamhället

Vi lever i dag i ett tekniksamhälle som för bara några tiotal år sedan var rena utopier. Och det är inom datavärlden vi ser det tydligast, där en ny är modell på gång redan innan bläcket hunnit torka på bruksanvisningen från den förra.

Läsarnas Fria

Krönika: Jag vill inte handla billigt på andras bekostnad

Jag har haft förmånen att besöka ett av Norrlands största köpcentrum. Jag säger förmånen för enligt många är det höjden av lycka. En engelsk undersökning visade till och med, att engelska kvinnor jämförde det med en bra sexuell tillfredsställelse.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu