LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Krönika
Ragnvald Nilsson

Läsarnas Fria

Krönika: Jag vill inte handla billigt på andras bekostnad

Jag har haft förmånen att besöka ett av Norrlands största köpcentrum. Jag säger förmånen för enligt många är det höjden av lycka. En engelsk undersökning visade till och med, att engelska kvinnor jämförde det med en bra sexuell tillfredsställelse.

Jag kan ju inte se likheten, men jag är ju inte engelsk kvinna heller. Men jag måste erkänna att det är en häftig känsla, att stå på bilparkeringen och se mot det enorma komplexet av butiker, som står där vägg i vägg och alla lockar med de absolut lägsta priserna. Det låter bra för oss kunder, men tyvärr så är inte verkligheten så enkel. Allt har ett pris och förlorarna i det här fallet är miljön och arbetarna. Det kräver stenhård styrning utefter hela produktionskedjan att alltid vara billigast. Jag har läst flera reportage, om hur de anställda har det och vilka miljömässiga risker som tas. Detta för att energitillgången ska garanteras så att produktionen kan hållas igång för att kunna generera produkter till så låga priser som det över huvudtaget är möjligt.

Då jag vill undvika långa frakter på det jag köper, tittar jag alltid på tillverkningslandet. Tyvärr slarvas det en del med att skriva ut, så det är svårt att få en uppfattning om var varan är tillverkad. Men jag får i alla fall bekräftat att stor del av de varor som ligger på våra butikshyllor kommer från Kina eller från andra lågprisländer på andra sidan jordklotet. Det innebär att varorna, redan innan de kommer in i Sverige, redan belastat miljön med relativt stort miljöpris i form av lång fraktväg.

Då omsättning hela tiden går före kvalité’ blir tidsschemat så pressat, att mycket av det som tillverkas inte alls håller den kvalité vi som kunder har rätt att kräva. Det innebär att vi i en del falla tvingas köpa varor som ibland går sönder redan vid första användningen. Då priset är relativt lågt, är det många som inte bryr sig om att bära tillbaka varan till butiken och reklamera den, utan slänger den direkt i soporna. Det innebär att vår redan tidigare hårt belastade sophantering får ytterligare skräp att ta hand om.

Det märks tydligt att vi nu lever i ett konsumtionssamhälle. Det bekräftas också av vad Michael Treschow sade hösten 05  vid konferensen ”Mot ett kunskapssamhälle”

” Aldrig tidigare har vi haft så många bra saker att köpa som i vår tid och aldrig tidigare har priserna varit lägre. Så vill vi ha det som konsumenter.” Som människa och engagerad i SNF blev jag mycket bekymrad över uttalandet. Det vittnar om stor nonchalans mot de miljömål som både Sverige och EU har satt upp inför framtiden. Även Stefan Edman säger i sin rapport ”Bilen biffen bostaden” att vi alla måste tänka om och ändra vårt konsumtionsmönster snarast, om vi ska ha en rimlig chans att nå de uppsatta målen.  

Jag såg en text på en T-shirt för en tid sedan och det är nästan så att man tror att det är Treschow som skrivit den för där stod:

”Den som har flest prylar då han dör vinner”. Det är ett cyniskt sätt att se på livet och döden, men nog känns det många gånger som att vi alla mer eller mindre mot vår vilja, deltar i konsumtionstävlingen, dvs att handla så mycket som möjligt på kortast möjliga tid.

Ragnvald Nilsson

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Inflation i prylsamhället

Vi lever i dag i ett tekniksamhälle som för bara några tiotal år sedan var rena utopier. Och det är inom datavärlden vi ser det tydligast, där en ny är modell på gång redan innan bläcket hunnit torka på bruksanvisningen från den förra.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu