• Tusentals feminister har tagit till gatorna på flera håll i Brasilien de senaste veckorna, en proteströrelse som har fått benämningen ”kvinnovåren”.
Fria Tidningen

Brasilianska feminister tar strid för rätten till abort

Tusentals brasilianska feminister sluter upp i protester mot ett lagförslag om inskränkningar i aborträtten och kräver att politikern bakom förslaget ska avgå. Proteströrelsen, som kallas kvinnovåren, har vuxit fram efter en våg av bakslag för de mänskliga rättigheterna i landet.

”Det är våra kroppar”, ”det är vårt val”, ”det gäller kvinnors liv”, ropar de tusentals kvinnor som samlats i de manifestationer som tagit över Brasiliens gator de senaste veckorna.

Ett förslag om ytterligare inskränkningar av Brasiliens redan hårda abortlagstiftning är vad som väckt deras vrede.

– Jag är trött på att behandlas annorlunda, vara mindre respekterad, tjäna mindre och att misshandel av kvinnor ses som något normalt, säger filmregissören Mariana Cobra när Fria Tidningen når henne via Skype efter en demonstration i São Paulo.

– Lagförslaget var bara droppen som fick bägaren att rinna över för att människor skulle komma ut på gatorna och uttrycka sitt missnöje mot all sexism i vårt samhälle.

Den feministiska aktivisten Mariana Kühl Leme beskriver stämningen på gatorna som historisk.

– Jag, precis som många andra brasilianska kvinnor, är uppvuxen med sexismen och inget annat berör mig mer än att höra det unisona ”krossa sexismen!” Vi är här och vi kommer att skriva historia i Brasilien, säger hon.

Det huvudsakliga målet för protesterna är att stoppa proposition 5069/13, som vill göra det brottsligt att erbjuda abortmedel och att ”uppmana en kvinna till abort”.

I Brasilien är abort tillåtet endast i de fall där graviditeten kommit till genom våldtäkt, när den är livshotande för den gravida eller när fostret har anencefali (avsaknad av storhjärna).

Den strikta abortlagstiftningen leder till att det varje år utförs cirka en miljon illegala aborter. Att göra abort på en hemlig klinik kostar 5 000 reais, cirka 2 500 kronor. För de kvinnor som inte har råd med en klinik, utförs aborten i hemmet genom att ta gift, föra in abortframkallande läkemedel i slidan eller genom slag och sparkar mot magen.

Varje år hamnar cirka 250 000 kvinnor på sjukhus på grund av komplikationer och varje dag dör en brasiliansk kvinna i följderna av en osäker abort.

Att genomföra en illegal abort är redan i dag belagt med fängelsestraff, både för den som genomgår och den/de som utför aborten. Enligt det nya förslaget ska det även finnas särskilda straff för den som ”uppmanar, inleder eller hjälper” en gravid kvinna till abort.

Lagen kommer också göra det möjligt för sjukvårdspersonal att vägra lämna ut läkemedel som kan tolkas som abortiva, till exempel kommer apotekspersonal kunna vägra sälja akuta p-piller.

Förutom att ytterligare inskränka aborträtten, innebär förslaget också ytterligare påfrestningar för våldtagna kvinnor. I den nuvarande lagstiftningen räcker det med kvinnans ord om att graviditeten kommit till genom våldtäkt, för att ge henne rätt till abort.

Men enligt förslaget måste våldtäkten först ”bevisas” genom rättsmedicinsk undersökning och polisanmälan.

Lagförslaget är författat av Eduardo Cunha, talman i parlamentet och ledare av den så kallade evangeliska bänken – en grupp av politiker från olika partier som aktivt jobbar för att få igenom konservativt-kristna propositioner.

Cunha ligger också bakom en rad andra förslag som Brasiliens sociala rörelser ser som stora bakslag i kampen för mänskliga rättigheter, till exempel ett förslag som innebär att ”familj” enbart kan bestå av heterosexuella par och deras biologiska barn. Cunha misstänks också för inblandning i en korruptionshärva med oljebolaget Petrobras.

Protesterna mot hans förslag om en ny abortlagstiftning har därför vuxit till krav om hans omedelbara avgång.

Kvinnovårens protester jämförs nu med de nationella massdemonstrationer om biljettpriser i lokaltrafiken och rätten till bättre utbildning, hälsa och säkerhet som lamslog landet för två år sedan. Den inflytelserika journalisten och aktivisten Leonardo Sakamoto kallar den nya rörelsen ”en frisk bris i den offentliga debatten om vår demokrati”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

Stor anti-abort marsch i Kroatien

Påhejade av katolska kyrkan deltog 7 000 personer i en marsch mot abort i Zagreb. Polis ingrep hårdhänt mot motdemonstrationen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu