Polens nya försvarsminister anklagas för antisemitism | Fria.Nu
  • Polens nyutnämnde försvars-minister Antoni Macierewicz.
  • Polens blivande premiärminister Beata Szydlo har utnämnt en politiker som gjort antisemitiska uttalande till försvarsminister.
Fria Tidningen

Polens nya försvarsminister anklagas för antisemitism

Efter bara två veckor vid makten skakas det konservativa Lag och Rättvisa-partiet av avslöjanden om flera kontroversiella uttalanden, bland annat att det skulle finnas en judisk sammansvärjning om att ta över världen.

Det EU-skeptiska och ärkekonservativa partiet Lag och Rättvisa, som vann en jordskredsseger i det polska valet i slutet av oktober, har med sin hårdföra politik om att stoppa invandring, vilja ha en ”familjebaserad” välfärd och hot om att totalförbjuda abort och provrörsbefruktning redan från början väckt kontrovers i Europa. Blivande premiärminister Beata Szydlos utnämning av ministrar i måndags innehöll också flera kontroversiella val.

Mest uppmärksammad blev försvarsminister Antoni Macierewicz, som bland annat sagt att ett dokument om en judisk sammansvärjning för att ta över världen kan vara sant. Macierewicz berättade för radiokanalen Radio Maryja år 2002 att han läst ”Sions vises protokoll”, ett ökänt antisemitiskt dokument som beskriver en planerad judisk sammansvärjning för att uppnå världsherravälde. Protokollet har vid upprepade tillfällen bevisats vara en förfalskning, första gången redan år 1921. Men som propagandaverktyg har dokumentet använts flitigt, bland annat av nazisterna under 1930-talet och Iran presenterade så sent som år 2005 en nytryckt utgåva av protokollet.

Macierewicz sa i radioprogrammet att det visserligen pågår en debatt om dokumentets äkthet, men fortsatte:

”Erfarenhet visar att det finns sådana grupper inom judiska sammanhang”. Uttalandet kan bli problematiskt både vad gäller Polens relationer med Nato och EU, skriver tidningen The Guardian.

Men Macierewiczs åsikter kommer inte som någon överraskning för många polska analytiker och antirasister.

– Macierewicz är välkänd för sin splittrande, radikala politiska stil, som har sina rötter i en nationalistisk identitetsdiskurs, säger Rafal Pankowski, som skrivit om radioframträdandet i en bok om Polens extremhöger, till The Guardian.

– Den politiska kulturen i Lag och Rättvisa verkar starkt influerad av en sådan diskurs. Det är en mörk tid för den polska och europeiska demokratin om främjande av konspirationsteorier belönas med utnämningar på hög nivå.

Lag och Rättvisa vann stort över liberal-konservativa Medborgarplattformen i parlamentsvalet den 25 oktober och är det första parti som får ensam majoritet i parlamentet sedan demokratiseringen år 1989. I våras valdes Anderzej Duda från Lag och Rättvisa till president.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu