Stor anti-abort marsch i Kroatien | Fria.Nu
  • ”I Kroatien griper inte polisen fascister, utan kvinnor som försvarar sina liv och fria val”, säger aktivisten Rada Boric i en mejlintervju med Fria Tidningen.
Fria Tidningen

Stor anti-abort marsch i Kroatien

Påhejade av katolska kyrkan deltog i lördags 7 000 personer i en marsch mot abort i Kroatiens huvudstad Zagreb. Polis ingrep hårdhänt mot den knappa motdemonstrationen.

Lördagens ”marsch för livet” i Zagreb gick under parollen ”livet, familjen och Kroatien” och huvudsyftet var att attackera den nuvarande abortlagstiftningen som medger fri abort fram till graviditetsvecka tio. Målet för organisatörerna är att driva fram en utveckling där lagen avskaffas och aborter görs olagliga.

Ungefär 500 motdemonstranter samlades samtidigt i en manifestation för aborträtten och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

– Syftet var att visa att marschen inte var för liv, utan mot kvinnor, säger Rada Boric, en av organisatörerna.

Två av motdemonstranterna blev bryskt attackerade då de lugnt ställde sig framför marschen.

De två attackerade motdemonstranterna greps av polis, men släpptes senare. Polisens agerande beskrivs av nätverket Women’s network of Croatia som illustrativt för ”de antidemokratiska tendenserna” i landet.

– I Kroatien griper inte polisen fascister, utan kvinnor som försvarar sina liv och fria val, säger Rada Boric.

Den kroatiska rörelsen mot abort är en del av en global rörelse av radikala, konservativa katoliker som på senare år mobiliserat. Katolska kyrkan har stort inflytande i Kroatien och Vatikanens stöd till landet, tillsammans med studier som visar att 90 procent av kroaterna definierar sig som katoliker, används ofta för att ge kyrkan legitimitet som politisk aktör.

Men attackerna mot reproduktiva rättigheter, med fokus på abortfrågan, började redan under tidigt 1990-tal, då religiösa och politiska ledare varnade för att nationen hotades av låga födelsetal. Sammansmältningen av konservativa politiker och kyrkan var tydlig även i lördagens marsch – som mobiliserades av kyrkan och finansierades av Zagrebs kommun.

Men trots det massiva stödet för marschen ger kvinnorörelsen inte upp.

– Som jazzmusikern Zdenka Kovacicek sade innan hon började sjunga på motdemonstrationen: vi är färre till antalet, men vi lyssnar till bättre musik, säger Rada Boric.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu