Företagen dominerar i Almedalen | Fria.Nu
  • Tanken med Almedalsveckan är att människor ska kunna samtala med sina makthavare, men företagen börjar ta över...
Fria Tidningen

Företagen dominerar i Almedalen

Allt fler företag satsar på att synas under politikerveckan i Visby. Samtidigt som fackförbundens deltagande minskar.

Centerpartiets Annie Lööf var först ut med att tala i Almedalen på Gotland under politikerveckan. Under en dryg vecka kommer tusentals politiker, företag, fackförbund, pr-konsulter och journalister att mingla innanför murarna i Visby. Ungefär 1 600 arrangörer deltar i år vilket är rekord. För tio år sedan var 120 arrangörer på plats.

På plats finns riksdagspartierna, de stora föreningarna och organisationerna men även företagen. 35 000 personer väntas delta i drygt 3 600 evenemang. I luften runt området i Almedalen syns färgglada ballonger med företagsloggor av alla de slag. Andelen myndigheter, fack och politiska organisationers representation har minskat under flera år, medan andelen företag ökat snabbt. Något som kan förklaras med att företagen är så många fler i procent räknat, menar Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan på Region Gotland.

– Många företag driver politik genom att lyfta sin samhällsfråga. I takt med att allt fler privata bolag finns inom vård, skola och omsorg så har just denna sektor tagit tätposition i Almedalen. Det är även de tre ämnen som dominerar, även om frågor om hållbarhet, ekonomi och digitaliseringen ökar.

Samtidigt diskuteras denna verklighet i just Almedalen. Vilka sätter agendan? Uppsala universitets seminarium under rubriken ”Politiseringen av universitetet” tog exempelvis upp problemet. Står man inför ett scenario där politiska krafter alltmer vill använda humanistisk forskning som ett verktyg i sin ideologiproduktion? Det har ju hänt förr. Hur kan humaniora behålla sin vetenskaplighet och integritet i ett samhälle som blir allt mer polariserat?

Jenny Sander menar att arrangörer försöker göra färre men större event för att locka till sig folk. Det finns även en tendens kring ökade samarbeten i Almedalen.

– Vi ser rekordmånga samarbeten kring evenemangen, exempelvis företag som samarbetar med en ideell organisation eller ett politiskt parti som samarbetar med ett företag.

Hur många vanliga människor kommer få chansen att möta och samtala med sin makthavare?

– Vi resonerar som så att vi alla som finns på plats är vanligt folk. Vi har alla en anhörig som är alkoholist, sjuk eller bilägare.

Fakta: 

ANDEL POLITISKA

ORGANISATIONER

2013 2,2%

2014 1,5%

2015 1,2%

ANNONS

Rekommenderade artiklar

De vill stoppa tjurarnas lidande

För trettonde året i rad samlas djurrättsaktivister för att visa sitt motstånd mot tjurarnas lidande under festivalen San Fermín i Spanien.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu