UD protesterar mot Israels båtkapning | Fria.Nu
  • Aktivisterna på Ship to Gaza förs nu till Israel.
Fria Tidningen

UD protesterar mot Israels båtkapning

Svenska utrikesdepartementet UD har lämnat en protest mot Israels bordning av Ship to Gazas fartyg på internationellt vatten. 18 människor befinner sig på båten, varav sex är svenskar.

Bordningen av fartyget ägde rum av israelisk militär på internationellt vatten, 100 sjömil från Gaza, natten till måndag. Enligt lagen är det bara flaggstaten, i det här fallet Sverige, som får ingripa mot ett fartyg på internationella vatten. Sverige har framfört sin syn på händelsen till Israel, säger Gabriel Wernstedt, UD:s presstjänst. Fartyget anlöpte den israeliska hamnstaden Ashtod vid 21-tiden under måndagskvällen.

– Vi förutsätter att vi får konsulärt tillträde till passagerarna på fartyget. Situationen är oroväckande och Sverige anser att gränsövergångarna måste öppnas.

Även Vänsterpartiet, SSU och Feministiskt initiativ har fördömt den israeliska militärens bordning av Ship to Gazas fiskefartyg Marianne.

Fartyget, vars syfte är att bryta Israels blockad mot Gaza, är lastat med medicinsk utrustning och solpaneler till sjukhus. Sista kontakten med Marianne ägde rum vid ett-tiden i söndags natt, berättar Ann Ighe, Ship to Gaza Sverige.

– Det sista vi vet är att tre israeliska militärbåtar dök upp, alla ombord samlades på däck därefter var utslagningen av kommunikationen massiv. Trots att det finns journalister från bland annat Al Jazeera ombord så har det inte gått att få kontakt med någon ombord överhuvudtaget.

Ombord på fartyget finns politiker som Moncef Marzouki, Tunisiens första president efter 2011 års folkliga resning och även aktivister som Dror Feiler och Kajsa Ekis Ekman. Även parlamentsledamöter från Spanien, Jordanien, Grekland och Algeriet är ombord.

Det är fjärde gången som Ship to Gaza-konvojen stoppas av israelisk militär. 2010 dödades nio personer ur besättningen under en stormning.

– Vi uppmanar vår regering och det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder mot den israeliska blockad- och ockupationspolitikens dagliga kränkning av folkrätt och mänskliga rättigheter, säger Ann Ighe.

– Att de bordar oss så här långt ute på internationellt vatten visar att Israels ockupation förflyttar sig utåt. Vi vill understryka att blockaden av Gaza är både inhuman och ett folkrättsbrott.

Före bordningen spelade sex av de svenska deltagarna in videomeddelanden som har publicerats på Freedom Flotilla Coalitions Youtube-kanal. Frihetsflottans resterande tre båtar har vänt tillbaka mot sina ursprungshamnar i Grekland.

Annons

Rekommenderade artiklar

De vill stoppa tjurarnas lidande

För trettonde året i rad samlas djurrättsaktivister för att visa sitt motstånd mot tjurarnas lidande under festivalen San Fermín i Spanien.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu