Landets Fria

Örebro årets bästa miljökommun

Landets Fria Tidning har pratat med Lennart Bondeson (KD), kommunalråd i Örebro kommun, om att kommunen blivit utsedd till Sveriges bästa miljökommun av tidskriften Miljöaktuellt.

Vad innebär den här utmärkelsen för kommunen?

– Det är verkligen ett kvitto och en uppmuntran på vårt arbete kring de här frågorna vilket är väldigt roligt. Inom kommunen är vi framgångsrika och jobbar strategiskt med hållbarhetsfrågorna inom alla områden. Vi vill vara en förebild för våra kommuninvånare men även som offentlig verksamhet för hela landet.

Berätta om hur ni inom kommunen arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor.

– Arbetet med miljöfrågor började redan för 20–25 år sedan men kanske inte så samlat då som i dag. 2008 började vi ta fram ett klimatprogram som sträcker sig till 2020 med målet att minska kommunal verksamhets utsläpp. Programmet berör framför allt frågor som rör transport, energi och livsmedel och består av tydliga riktlinjer som alla verksamheter ska följa. Vi har även lyft de finansiella frågorna med en placeringspolicy för våra pensionspengar som innebär att värdepapper inte ska vara placerade i smutsiga pengar. Dessutom har vi infört gröna obligationer, som enbart får användas till hållbara byggnadsprojekt. Inom kommunen arbetar vi även mycket med att utbilda tjänstemän på olika områden. Kockarna inom bland annat skola och äldreomsorg arbetar hållbart på så sätt att de satsar på ekologiskt, närproducerat och en minskad andel kött i menyerna. Sedan har vi varje månad en utmaning för våra medborgare där de kan testa olika hållbara livsstilar som cykling eller att äta mindre kött.

Hur kommer kommunen att satsa inom området framöver?

– Nu håller vi precis på att revidera programmet och ta ut målsättningar till 2030. Vi tar in en del områden vi inte haft med innan och skärper målsättningarna för de som redan finns i programmet. Vi har börjat med de lågt hängande frukterna och arbetar nu vidare. En viktig grund för vårt arbete här är att vi har en ganska stor samsyn mellan de politiska blocken att det är viktigt att arbeta med miljöfrågor.

Läs även Landets Fria Tidnings artikel om gröna obligationer på landetsfria.se/a/117898

Fakta: 

Topplistan Sveriges miljökommuner 2015

1. Örebro

2. Lomma

3. Göteborg

4. Västerås

5. Karlstad6. Stockholm

7. Uppsala

8. Kristinehamn

9. Upplands Väsby

10. Östersund

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu