De vill stoppa tjurarnas lidande | Fria.Nu
  • Tjurrusningen i Pamplona är vida känd och anses av vissa vara en tradition, men allt fler vänder sig mot den tortyrliknande behandlingen av tjurarna.
  • Amina är en av aktivisterna som protesterar på lördag.
Fria Tidningen

De vill stoppa tjurarnas lidande

För trettonde året i rad samlas djurrättsaktivister för att visa sitt motstånd mot det lidande som tjurarna utsätts för under festivalen San Fermín i Pamplona, Spanien. Amina från Linköping är en av dem.

Varje år besöker en miljon människor Pamplonas festival San Fermín för att bland annat se tjurrusningen genom stadens gator. Men även djurrättsaktivister finns på plats för att protestera mot det de kallar ”tortyrunderhållning”. Två dagar innan festivalen inleds på måndag så samlas ett hundratal människor för att protestera mot tjurfäktningen som varje år dödar sex tjurar.

Iklädd röda underkläder, röd kroppsfärg och tjurhorn kommer Amina från Sverige att tillsammans med ett hundratal andra aktivister att färga ingången till tjurfäktningsarenan röd på lördag.

– Fler människor måste bli medvetna om att det inte går att vara publik som turist för ”skojs skull” utan att för den sakens skull stödja den grymma, blodiga och våldsamma död som tjurarna kommer att gå till mötes, säger Amina.

People for the Ethical Treatment of Animals, Peta, är med sina tre miljoner medlemmar och supportar, världens största djurrättsorganisation och finns på plats för att protestera mot dödandet. Enligt Peta plågas tjurarna med elektriska kofösare och vassa pinnar, dessutom är djuren försvagade av lugnande medel.

– Djuren halkar och knuffas fram på de trånga gatorna, jagade av hundratals, innan de slutligen kommer till tjurfäktningsarenan. Där inne retar och slår åtta tjurfäktare tjuren under kvart innan djuret slutligen dödas. Ofta drunknar tjuren i sitt eget blod då matadorens sikte är så inkorrekt att deras svärd går in i lungorna istället för hjärtat, säger Harriet Barclay vid Peta.

Motståndet mot tjurfäktning växer dock – 76 procent av spanjorerna säger att de inte har något intresse av tjurfäktning, enligt en undersökning som nyligen gjordes av Ipsos Mori. Enligt Harriet Barclay har opinionen vänt: tjurfäktning är inte längre en tradition som majoriteten av folket i Spanien vill värna om, berättar Harriet Barclay.

– Många personer som deltar som publik i tjurrusningen i Pamplona skulle inte medvetet stötta tjurfäktning. De blir chockade av våldet och tortyren som de ser på arenan och lovar att aldrig mer komma tillbaka. Men tyvärr så har deras ekonomiska bidrag redan dömt ännu fler tjurar till samma öde.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu