Inga skandaler vid damernas fotbolls-VM | Fria.Nu
  • Damernas fotbolls-VM drar till sig betydligt mindre internationellt fokus och innebär därmed mindre prestige för värdlandet. Kanada var den enda kandidaten till att hålla årets evenemang.
Fria Tidningen

Inga skandaler vid damernas fotbolls-VM

Många slåss om herrarnas VM – men damernas ville bara ett land ha. Kanske är det därför inga korruptionsskandaler från damernas fotbolls-VM ännu uppdagats.

Kampen om att få hålla herrarnas fotbolls-VM är hård. Länderna slåss om att få hålla det prestigefyllda evenemanget som lockar miljontals turister, investerare och höjdare till deras länder. Till herrarnas fotbolls-VM 2018 fanns fyra kandidater: England, Spanien/Portugal, Ryssland och Holland/Belgien. Till fotbolls-VM 2022 fem: Australien, Japan, Sydkorea, USA och Qatar.

– Det är ett bra sätt att synas, man får ju hela världens blickar riktade mot sig under en hel månad, säger Richard Henriksson, sportjournalist på Sveriges radio.

– Det är snarare prestigen det handlar om än ekonomiska intressen. Man visar att man är ett starkt och ekonomiskt stabilt land som klarar av att hålla ett sådant stort evenemang.

Men till att hålla damernas fotbolls-VM var intresset svalt, endast ett land visade sig vara intresserat: Kanada. Inledningsvis visade även Zimbabwe intresse, men drog tillbaka sin ansökan.

– Damfotbollen är inte lika stor, till exempel är det många länder som inte ens har någon landslagsaktivitet. I och med att det inte är alls lika stort, blir det inte samma globala fokus och därmed försvinner prestigen, säger Richard Henriksson.

Än har inga korruptionsskandaler uppdagats i samband med damernas fotbolls-VM och Richard Henriksson tror inte att det kommer göra det heller.

– Det skulle verkligen förvåna om det dök upp något där.

Varför skulle det förvåna?

– Att Kanada skulle ha mutat sig till att stå som värdland ter sig som orimligt eftersom de var den enda kandidaten. Visserligen visas ju de här matcherna i sydamerikansk teve, där det framkommit mutskandaler i herrarnas VM, så det går förstås inte att utesluta att någon tagit emot en muta. Även det som ter sig orimligt har ju visat sig vara sant.

[email protected]

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu