• Fotbollsvärlden skakas just nu av en av sina största skandaler någonsin: flera av fotbollens världsorganisation, FIFA:s topptjänstemän anklagas för korruption.
Fria Tidningen

Analys: Ett komplicerat spel – så blev fotbollen världspolitik

Fifa har misstänkts för korruption sedan länge, men först nu har en större utredning startas. Reaktionerna på utredningen är blandade och i Brasilien är många misstänksamma mot utredarnas motiv. Vad är egentligen bakgrunden till att så mycket händer just nu?

Fotbollsvärlden skakas just nu av en av sina största skandaler någonsin: sju av fotbollens världsorganisation Fifas topptjänstemän greps i Zürich i slutet av maj, anklagade för ekonomisk brottslighet. De schweiziska myndigheterna agerade på begäran från FBI, som nu sammanlagt utreder 18 Fifa-anställda, tillsammans med ett antal personer i bland annat de nord- och sydamerikanska fotbollsfederationerna.

Fotbolls-VM är ett arrangemang som omsätter enorma summor ekonomiskt och korruptionsmisstankar har hängt över Fifa sedan decennier. När förra årets VM i Brasilien möttes av demonstrationer riktades en del av protesterna också mot de extravaganta ekonomiska villkor organisatören förhandlat sig till från den brasilianska regeringen och hur inkomster från jätteevenemanget kanaliserades iväg till företag med kopplingar till Fifa-ledningen. Organisationens utredare av etikbrott, Michael J. Garcia, avgick i slutet av förra året, efter att ledningen beslutat att hålla hans utredning av misstänkta mutbrott hemlig och enbart släppa en sammanfattning som han ansåg förvrängde innehållet.

Men just att korruptionsmisstankarna svävat över organisationen sedan så länge väcker också frågan: varför händer något just nu? En av FBI:s viktigaste uppgiftslämnare, amerikanske fotbollstoppen Chuck Blazer, erkände exempelvis korruption redan 2013. Det finns de som misstänker fulspel inte bara från organisationens ordförande Sepp Blatter och övriga Fifa-toppar, utan också från dess anklagare.

Sepp Blatter, organisationens ordförande sedan 17 år tillbaka, figurerar än så länge inte i utredningen och lyckades bli omvald efter att anklagelserna offentliggjorts. Men bara dagar efter valet meddelade han att han avgår i förtid, efter bara ett halvår av den nya mandatperioden.

Blatters avgång och gripandet av Fifatoppar har inte fått positiva reaktioner överallt. I Sydafrika har exempelvis idrottsministern och regeringspartiet ANC:s ungdomsförbund uttalat sitt stöd för honom, med medhåll av flera ledande idrottsprofiler. Sydafrikaner minns honom som mannen som för första gången tog VM till Afrika (år 2010), ett evenemang som tvärtemot mångas farhågor allmänt sågs som framgångsrikt och man är förfärade att det nu diskuteras om de mutat sig till det. Den ryske idrottsministern prisade också Blatters ”mod och kärlek till Fifa” och enligt kanalen Sports.ru är många ryska fotbollsfans upprörda över hans avgång. I Brasilien har skandalen lett till utrensningar bland pamparna i det egna fotbollsförbundet, men bland fansen är reaktionen blandad enligt The Guardians korrespondent; samtidigt som få tvivlar på att det finns substans i mutanklagelserna är många ”misstänksamma mot utredarnas motiv”.

Bakgrunden till att anklagelserna ses så olika i olika länder är konflikt mellan fraktioner i fotbollsvärlden, de kommande världsmästerskapen 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar och den större världspolitiska situationen. Blatter uppfattades som närstående Ryssland, Afrika och Asien; han har setts som drivande i att lägga VM utanför de traditionellt stora fotbollsnationerna. Han har kritiserats särskilt hårt i engelskspråkig press och medan sammanfattningen av Garciarapporten undvek att direkt peka ut endera Ryssland eller Qatar (trots omständigheter som att Ryssland förstört alla datorer tillhörande sin VM-kommitte) anklagade den däremot Storbritannien och Australien, två utslagna konkurrenter om att arrangera mästerskapet, för konkreta mutförsök. Efter de nya gripandena har många krav rests på att valen av Ryssland och Qatar utreds igen, och om korruption konstateras förklaras ogiltiga.

Till det som gör gripandena och utredningen kontroversiella hör att FBI utreder brott som knappast i något fall begåtts på amerikansk mark. Att USA använder och lyckas få andra länder att acceptera sådan ”extraterritoriell” lagstiftning ”har riktat ett slag mot idén om en multipolär värld”, skriver The Guardians krönikör Natalie Nougayréde. Vissa ser gripandena som ett drag i en storpolitisk konflikt; tidigare USA-ministern Paul Craig Roberts skriver i nättidningen Counterpunch om en ”Washingtonorkestrerad skandal” och ”försök att isolera Ryssland från världen”. Att ta ifrån Ryssland VM 2018 är det överordnade målet, menar han.

Andra kritiker pekar på att förre presidentkandidaten John Mc Cain och en annan amerikansk senator dagen före gripandena krävde att Ryssland-VM skulle stoppas – men deras skäl var Rysslands agerande i Ukraina snarare än korruption. De uppmanade också Fifadelegaterna att rösta bort Blatter. Brittiska politiker som Londons borgmästare var snabba att föreslå att Storbritannien på nytt bör försöka ta hem VM om Ryssland förlorar det.

Fakta: 

Mutanklagelserna

Fifa är en organisation där mutskandaler avlöst varandra sedan 20 år tillbaka. 2013 framgick det till exempel i Fifa:s bokslut att organisationen betalat nästan 40 miljoner dollar till icke namngivna toppersoner och bland annat före detta Fifapresidentenen João Havelanges avgick.

Årets anklagelser drog igång den 27 maj då sju Fifafunktionärer arresterades i Zürich, misstänkta för att ha tagit emot mutor i utbyte mot media-, reklam- och sponsorrättigheter vid fotbollsturneringar i Latinamerika. Mutorna ska ha skett från tidigt 1990-tal till idag och rör sig om mer än 100 miljoner dollar. Enligt förundersökningen ska brotten ha planerats i USA och transaktionerna genomförts via amerikanska banker.

Källa: SVT

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett OS kantat av protester

I skuggan av spelen i Rio bubblar missnöjet mot Brasiliens tillförordnade högerpresident Michel Temer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu