Separatistpolitiker driver valkampanj från fängelse | Fria.Nu
  • ”Frihet för politiska fångar.” Demonstrationerna för frisläppandet av de fängslade separatistpolitikerna och aktivisterna pågår fortfarande i Katalonien. I lördags hölls ännu en protestmarsch med brinnande facklor i regionens huvudstad Barcelona.
Fria Tidningen

Separatistpolitiker driver valkampanj från fängelse

Valdeltagandet ser ut att bli rekordhögt i torsdagens val i Katalonien. En annorlunda valkampanj har ägt rum inför valet som utlystes av centralregeringen efter regionens självständighetsförklaring.

Knappt två månader efter att självständighet utropades i Katalonien är det mesta sig likt i regionen. Även om demonstrationer fortfarande hålls med jämna mellanrum och många syns bära den gula rosetten för frisläppandet av politiska fångar, är det ingen som längre tror att man nu lever i en självständig republik. Det stundande nyvalet är dock ständigt närvarande – det går inte många meter mellan valaffischer och graffiti med uppmaningar om att rösta i valet.

Självständighetsförklaringen den 27 oktober blev ett fiasko. Någon ny republik blev det inte, trots folkfesten på gatorna då självständigheten utropades. Istället aktiverade premiärministern för första gången i landets historia paragraf 155 vilket gav staten rätt att upplösa regionparlamentet och utlyste nyval. Häktningsorder utlystes för de politiker som drivit igenom motionen om självständighet och regionalparlamentets president Carles Puigdemont gick tillsammans med flera regeringsmedlemmar i landsflykt till Belgien. Andra politiker fick göra ”de två Jordi”, ledarna för de två stora självständighetsföreningarna, sällskap i fängelse.

Trots det politiska kaoset, eller kanske på grund av det, visar opinionsmätningar på ett jämnt resultat mellan de partier som stödjer självständighetsprocessen och de som är emot. Polisbrutaliteten vid folkomröstningen och statens intervention har gjort många ännu säkrare på att en självständighet måste till.

– Jag vill inte vara en del av ett odemokratiskt, monarkistiskt Spanien och det som hände vid och efter folkomröstningen har bara övertygat mig mer. Därför kommer jag att rösta på något av separatistpartierna, säger Albert Vázquez de Castro Rué, lärare i Barcelona.

Många väljare stödjer också separatistpartierna trots att de inte är för självständighet, utan för att de är trötta på den spanska statens hårdföra agerande gentemot regionen. En av dessa är Jessica Sanjuan Jimenez, advokat från Barcelona.

– Jag kommer garanterat inte att rösta på något av de partier som varit för statens intervention, säger hon.

– Jag är inte för självständighet, men jag är inte heller för det nuvarande centralstyrda systemet.

Valdeltagandet på torsdag väntas bli rekordhögt. Många uttrycker att det nu känns viktigare än någonsin att använda sin röst och särskilt de många väljare som inte deltog i folkomröstningen, eftersom denna ogiltigförklarats av Spaniens konstitutionsdomstol, vill uttrycka sin åsikt. Alla partier ställer också upp i nyvalet, även det avsatta regeringspartiet trots en ledare i landsflykt och representanter i fängelse.

Avgörande blir om de tre partierna för självständighet tillsammans lyckas få ihop minst 68 mandat, som ger majoritet i regionalparlamentet. Om opinionsundersökningarna visar rätt och inget parti får egen majoritet kommer förhandlingarna efter valet bli avgörande.

Fakta: 

De ställer upp i valet

ERC: Nationalistiskt vänsterparti. Ledare Oriol Junqueras sitter fortsatt häktad. Stödjer självständighetsprocessen. Ser ut att bli störst.

Ciudadanos: Relativt unga högerpartiet bildades i Katalonien och blev fjärde största parti i förra parlamentsvalet. Emot självständighetsprocessen. Kan bli näst störst.

Junts pel Catalunya: Det konservativa katalanska separatistpartiet PdeCat har bildat en ny koalition inför valet. Leds av avsatte regionalpresidenten Carles Puigdemont. Stödjer självständighetsprocessen.

CUP: Nationalistiskt vänsterparti. Stödjer självständighetsprocessen.

SPC: Socialistpartiet. Emot självständighetsprocessen.

Catalunya en Comú: Det unga nybildade vänsterpartiet Podemos katalanska motsvarighet. Vill ha en laglig folkomröstning om självständighet.

Partido Popular: Högerpartiet som sitter i regeringen i Madrid. Emot självständighetsprocessen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu