Miljontals riskerar att svälta ihjäl i Jemen | Fria.Nu
  • Bristen på tillgång till rent vatten i kombination med brist på mat och mediciner gör att Jemen står på randen till en katastrof.
Fria Tidningen

Miljontals riskerar att svälta ihjäl i Jemen

Saudiarabiens blockad av grannlandet Jemen hotar nu orsaka den värsta hungersnöd världen skådat på flera decennier. Om inte gränserna öppnas omedelbart väntar en katastrof för de miljontals människor som sedan oktober sitter avskurna från omvärlden.

Saudiarabiens totala blockad av grannlandet Jemen är nu en hårsmån från att orsaka en total humanitär katastrof. 28 miljoner människor har skurits av från omvärlden och varken livsmedel, mediciner eller bränsle tillåts komma in.

Sedan Houthi-rebeller i Jemen avfyrade en robot mot en saudisk bas i oktober har Saudiarabien infört en fullständig blockad av landet. Blockaden har hävts delvis för humanitär hjälp, men majoriteten av de basvaror som behövs transporteras av kommersiella fartyg och de varor som har kunnat komma in täcker inte i närheten av behovet. Situationen är nu så allvarlig att 8 miljoner människor, en fjärdedel av landets befolkning, riskerar att svälta ihjäl, enligt FN. Det betyder att världen står inför den värsta svält som skådats på decennier.

Striderna mellan rebeller och saudistödda regeringsstyrkor har orsakat en i princip total kollaps av landets vatten- och saneringssystem. Detta i kombination med brist på mat och mediciner är orsaken till att FN nu befarar en stundande humanitär katastrof.

– 8,4 miljoner jemeniter är en hårsmån från svält och deras liv hänger helt på vår kapacitet att kunna förse dem med rent vatten, näring och tak över huvudet, uppgav Jamie McGoldrick, FN:s humanitära koordinator i Jemen i måndags.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern – över hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Det fullskaliga krig som sedan våren 2015 råder mellan houthi-rebeller och regeringsstyrkor med stöd av den saudiledda alliansen har drabbat befolkningen mycket hårt. FN har vid upprepade tillfällen försökt medla i konflikten men hittills utan resultat.

Fakta: 

Kriget i Jemen

Den huvudsakliga konflikten i Jemen står mellan myndigheterna och Houthi-rebeller.

Houthi-rörelsen följer riktningen zaidism inom shia-islam och kräver bland annat att befolkningen i norra Jemen får bättre representation i statens maktapparat.

Hösten 2014 tog Houthi-rörelsen kontroll över stora delar av landet, intog flera statliga byggnader och satte regeringen i husarrest. President Hadi kallade detta för ett kuppförsök och bad omvärlden om hjälp. Houthierna medgav sedan att de övertagit makten.

I mars 2015 inledde Saudiarabien, den största sunni-muslimska makten i regionen, flygattacker mot rebellerna. Bahrain, Kuwait, Qatar och Arabiska Arabemiraten allierade sig med Saudiarabien och även USA stödjer insatsen.

Över 10 000 människor har omkommit i konflikten.

Källor: New York Times, Svenska FN-förbundet

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu