”USA gör det inte för att underminera Ryssland” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”USA gör det inte för att underminera Ryssland”

Richard Henriksson, sportjournalist på Sveriges radio, tror inte det är politiska konspirationer som ligger bakom avslöjandet av mutskandalerna.

Många förvånades över valet av Ryssland och Qatar som värdländer för fotbolls-VM 2018 respektive 2022. Richard Henriksson tyckte också att valet av Qatar var märkligt.

– När man först tittade verkade det jättekonstigt. Bara det att de inte har infrastrukturen och det kommer vara 50 grader varmt. Det är heller ingen stor fotbollsnation.

Han förstår därför misstankarna kring att det var mutor inblandade, men säger att det kan ha funnits andra anledningar att välja Qatar:

– Bland annat att sprida fotbollen till Mellanöstern. Sedan är totalitära stater ofta ett säkert val – där vet man att om de säger att något ska byggas så kommer det också att göras, säger han.

Men valet av Ryssland var mindre förvånande, tycker Richard Henriksson:

– Det är ändå en fotbollsnation och det är också en större marknad, säger han och vill slå hål på misstankarna om att anledningen till att USA driver utredningen om mutorna skulle bero på valet av Ryssland.

– Allt är ju bevisligen storpolitik, men just i det här fallet tror jag inte USA gör detta för att underminera Ryssland. USA utreder inte heller biten som handlar om mutor vid val av värdland, utan mutorna till latinamerikansk teve. Att USA skulle dra igång en sådan här stor utredning för att det ska falla illa på Ryssland… Ja, är man konspiratoriskt lagd kan man tro det.

Richard Henriksson menar att anledningen till att det är USA som sköter utredningen beror på att det är det land som haft möjligheten.

– De har en jurisdiktion som innebär att de kan gripa utländska medborgare på utländsk mark. De här pengaöverföringarna ska också ha skett i amerikanska banker.

Men den tidigare Fifa-delegaten Chuck Blazer erkände ju mutor redan för två år sedan. Varför kom inte allt det här ut då?

– Chuck Blazer gick med på att delge information till de amerikanska utredarna och under den här tiden har man samlat på sig ännu mer bevis. Nu har man helt enkelt valt att slå till.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu