Nationen som brobyggare

Recension

Statsvetaren vid Göteborgs universitet, Andreas Johansson Heinö, sticker ut hakan rejält när han

Göteborgs Fria

Våra gener – Snällare än du tror

Recension

Hans Norebrink har recenserat Frans de Waals bok "Empatins tidsålder - Hur naturen lär oss skapa ett humanare samhälle". En bok som berör människans dubbelnatur, å ena sidan individualistisk och egoistiskt å andra sidan kollektivist och samarbetande. Hur vi formar vårt samhälle beror alltså delvis på vår natur. Vilken sida vi väljer att bejaka menar artikelförfattaren.

Uppsala Fria

Förnedrad arbetarklass

I boken "De osynliga. Om Europas fattiga arbetarklass" framträder bilden av ett Europa som ingen vill kännas vid. Men dagens klassamhälle i Europa är högst verkligt och arbetarverkligheten som artikelförfattaren benämner det måste få komma fram i ljuset för att människor ska kunna göra något situationen skriver artikelförfattaren.

Uppsala Fria

Demokrati är klasskamp

Man behöver inte vara marxist för att se den nakna sanningen om klassamhället. Det visar den välgenomtänkta år 2006 publicerade bok av två amerikanska professorer – i ekonomi respektive samhällsvetenskap – vid elituniversiteten Harvard och MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA.

Uppsala Fria

Fraser reder ut rättvisans premisser

Nancy Fraser, politisk filosof och kritisk teoretiker i New York, har tagit på sig en mycket viktig uppgift. Hon styr med skärpa upp den snåriga debatten om jämlikhet och rättvisa – vad, vem, hur. Inte minst visar hon hur debattörer pratar förbi varandra genom att utgå från olika premisser, grundantaganden och förgivetantaganden.

Fria Tidningen
Debatt
:

Kvotering och motkvotering

Män, medelålders, svenskar, medelklass kvoteras in i verkligheten.
Kvinnor, invandrare, arbetarklass kvoteras ut. Så länge den
reella orättvisan består behövs motverkande rättviseproducerande
motkvotering, skriver Hans Norebrink.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Apropå pensionerna

Ni vill att folk ska arbeta längre och att arbetslivet ska inrättas så att detta ska vara möjligt. Då har jag ett förslag till er. Låt de som vill jobba längre jobba kvar där de är, om de så vill, skriver Hans Norebrink i ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt.

Göteborgs Fria

Sidor

© 2024 Fria.Nu