Skånes Fria

Frossa i närodlat

Skördesäsongen är här och vad är då bättre än att kunna laga en måltid av närodlade, ekologiska grönsaker. Vi guidar till några av Skånes gårdsbutiker, och berättar hur du kan ta dig dit även utan bil. På Skånes alla regionbussar finns det hänganordningar för två cyklar, och på tågen får du ta med cykeln i mån av plats. Kostnaden är samma som för en barnbiljett. Så packa picknickkorgen, pumpa cykeldäcken och ge dig iväg!

Tomatens hus

Tomatens hus i Vallåkra odlar och säljer tomater i alla tänkbara färger, former och storlekar. 43 olika sorter går det att köpa i gårdsbutiken, alla prydligt sorterade i små boxar. Det är lite som att gå och plocka bland lösgodis, och kilopriset är ungefär det samma. I butiken säljs även egenodlade örter och hembakat bröd. Tomaterna i växthusen besprutas inte, och skadeinsekter bekämpas med nyttodjur, så kallad biologisk bekämpning. I växthuset finns även humlor som hjälper till att pollinera tomatblommorna.

I trädgårdskafét på andra sidan vägen serveras en tomatpaj som inte utan anledning är vida känd.

Ta dig hit utan bil: Tåg eller buss till Glumslöv. Cykla eller gå de 1, 6 kilometrarna till gården.

I närheten ligger Glumslövs backar, som är en vacker kuststräcka med utsikt över Ven.

http://tomatenshus.se/

Annedals gård

Från de ekologiska odlingarna på Annedals gård i Vellinge skördas det bland annat morötter, lök, blomkål, bönor, broccoli, och kronärtskockor för fullt just nu. I gårdsbutiken säljs dessutom honung, rapsolja, ägg, och äppelmust från närliggande ekologiska producenter.

Ta dig hit utan bil: Buss till Avfart Skegrie E6, tre kilometer att promenera eller cykla.

http://www.annedalsgard.se/

Marcellos farm

Marcel och Inge från Nederländerna driver sedan några år Marcellos Farm utanför Kristianstad. Här odlar de grönsaker både storskaligt som säljs vidare bland annat till ICA, och småskaligt som säljs på Bondens marknad och i gårdsbutiken. All odling är KRAV-märkt och dessutom biodynamiskt odlad, vilket betyder utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Ta dig hit utan bil: Buss till hållplatsen Tings Näbelöv. 250 meter in på Ugerupsvägen ligger gården.

http://marcellosfarm.se

Vidablick

Familjegård utanför Hörby, som har odlat grönsaker ekologiskt sedan 1993. I gårdsbutiken går det just nu att köpa tomater, potatis, zuchini och gul och röd lök- Dessutom erbjuder gården självplock av svarta vinbär, gurka, dill, och majs som beräknas mogna i mitten av augusti.

Ta dig hit utan bil: Ta bussen till Osbyholm och därefter 1 kilometers promenad.

http://www.vidablicks.se/

Österlenkryddor

Raderna med vajande, doftande kryddor gör Köpingebro till Skånes eget Provence. Här odlas allt från folkkära örter som timjan, rosmarin och oregano, till blommor som lavendel och ringblomma och de mer okända örterna som kyndel, libbsticka och fänkål. I gårdsbutiken säljs både kryddplantor och olika förädlade produkter, så som örtsalt, dressingar och eteriska oljor. Kryddorna är obesprutade och produkterna lagade utan tillsatser. Till och med 25 augusti ordnas kryddvandringar för den som vill lära sig mer om örternas användningsområde och historia.

Ta dig hit utan bil: Tåg till Köpingebro station. Cykla eller gå cirka2 kilometer till gården.

http://www.osterlenkryddor.se/

Bäckadalen

Örter, tomater, chilifrukter, aubergin och ätbara blommor. Allt odlas ekologiskt i Bäckadalen handelsträdgård i Dejarp utanför Båstad och säljs på plats. I trädgårdens orangeri går det att njuta av prisbelönta kanelbullar, kakor och smörgåsar med nyskördade grönsaker.

Ta dig hit utan bil: Buss till Hov Kyrkan, därefter 1 kilometers promenad eller cykeltur.

Vackert beläget på Bjärehalvön, besök till exempel den dramatiska stenstranden vid Hovs hallar.

http://www.basilika.nu/

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu