• SFT testar vegburgare.
    Burgarna i testet var av generellt hög kvalitet och med mycket tuggmotstånd.
  • SFT testar vegburgare.
    Bra bön- och linsburgare med mycket ”crunch” på Vigårda.
  • SFT testar vegburgare.
    Mycket mat och flott för pengarna på foodtrucken Vegan Soul Train i Tanto.
  • SFT testar vegburgare.
    Punk. 44:ans burgare är gjorda av bland annat aubergine och har en mycket bra konsistens.
  • SFT testar vegburgare.
    Babas vegoburgare med chèvre.
Stockholms Fria

Här är stans bästa vegoburgare

Vegan soul train, Vigårda, Kafé 44 och Babas burgers & bites granskas av SFT:s matpatrull.

Hamburgertrenden är på sin peak men animalier i burgaren har verkligen börjat få konkurrens. Vi har testat vegoutbudet på fyra av stans burgarhak och konstaterar att det finns mycket att glädjas över.

Vigårda, Vasagatan 14

På hipster-Mc Donaldset Vigårda kan man få ett glas vin eller öl till burgaren, det är Weeping Willows i högtalarna, man arrangerar after work och har dj:er på fredagarna. Handskrivna reklambudskap informerar om konsumtionsalternativen. Maten smakar mycket bättre än på Donken, men du sorterar soporna själv (plaståtervinning saknas!) och hämtar din beställning vid kassan även här. Stjärnkrögarna Melker Anderssons och Danyel Couets snabbmatskedja gör mynt av eko- och närodlattrenderna och det kan man tycka vad man vill om. Det är i alla fall glädjande med ett större vegoutbud än vanligt: två vegetariska och en vegansk burgare står på menyn. De båda vegetariska kan dessutom bli veganska genom att ta bort fårost från oumph-burgaren och mozzarella från portabello-burgaren. Vi testar den veganska som låter rätt trist, en lins/bönburgare med avocado, "kålslaw", tomat och chili.

BURGARE Ger ett något torrt intryck. Ingen ingrediens gör det heller saftigt och det ska inte behövas en bbq-dressing som fixar biffen. Chilimajon ger bra sting men adderar föga saftighet. Burgaren smakar annars gott, är välkryddad och frasig och mycket bättre än de flesta bön- och linsburgare vi har smakat. Den är som tur är inte slätmixad utan har en massa trevligt crunch i form av linser, frön och annat. Tyvärr lite väl hårt stekt vilket medför en ibland bränd smak. Hade den inte varit bränd på sina håll hade det blivit en fyra men nu: Betyg: 3/5

BRÖD Brioche, torrt och allt annat än färskt, vi får känslan att det förmodligen är ett par dar gammalt, det har en fadd smak. Under all kritik. Betyg: 1/5

TILLBEHÖR En dip och ett annat tillbehör ingår, vi väljer pommes, ”riktiga” pommes med lite skal kvar. Perfekt saltade, god smak och konsistens. ”Vegansk sallad” fås som ytterligare bonus. Enda veganska dippen av fem alternativ är lingon bbq och svartpeppar, en alldeles för söt brun gegga. Känns mer industri än hemlagat vilket inte går ihop med konceptet. Guacamolen görs bättre hemma, denna saknar helt sting och syra. I övrigt en tomatskiva, lite sallad, syrad rödlök och kålslaw. Betyg: 4/5 för de många tillbehören.

ÖVRIGT Lokalen har högt i tak och pryds av stora glasflaskor med inlagd frukt och oliver, lerkannor och tekannor och kopparkärl upphängda på träplattor. Lite för hög musik i högtalarna. Fullt med folk lunchtid och väntetiden något för lång. Men det uppdaterade snabbmatskonceptet lämpar sig väl för vår tid och man blir väldigt mätt, burgaren är stor och tillbehören gör sitt till.

PRIS 89 kr för vegansk, 85/95 kr för vegetarisk.

ÖPPET från kl 11 till sen kväll.

 

Vegan soul train, Tantolunden

Varma sommardagar är det trevligt att... Nej, just det. Men värmen kommer säkert i september och en rejäl burgare passar lika bra då. För rejält blir det med foodtrucken Vegan soul train, det hörs ju på sojaburgarens namn också: Mike Tyson.

BURGARE Vilket perfekt tuggmotstånd! Mycket bra konsistens, tjock, välgrillad och krispig yta. Smaken är lite spicy men hettan perfekt balanserad. Det här är något helt annat än sojaburgaren du köper på Ica. Betyg: 5/5

BRÖD Färskt och gott men en aning degigt. Varning för extremt flottig stekning – en bonus som vissa kan uppskatta, medan andra hellre avstår. Betyg: 3/5

TILLBEHÖR Klassisk hamburgerdressing, bara helt vegansk. Något för salt tyvärr vilket sänker betyget, annars mycket god. Stort plus för de extremt maffiga och lyxiga tillbehören: vegansk bacon och salami. Betyg: 4/5

ÖVRIGT Wow. Vegoburgaren har tagit några rejäla kliv från de trista hemvarianterna. Man blir mycket mätt och gör gott samtidigt, det här är verkligen ”omvänd köttätaren-burgaren”. Att det finns veganska alternativ är fortfarande långt ifrån självklart, men Bart Brolins foodtruck lär vara här för att stanna. Det är första året Vegan soul train står vid den mysiga platsen vid Boulebaren och det är bara att hoppas att folk hittar hit. Snabb och korrekt service. Dessutom, om man får tro ägaren, det enda stället i Sverige som har vegansk mjukglass.

PRIS Relativt hög prisnivå, 90 kronor, inga pommes ingår.

ÖPPET 11–19 ons–sön.

 

Kafé 44, Tjärhovsgatan

Nu är vi på klassisk mark. I över 30 år har 44:an varit en institution (illa omtyckt ord här) för subkulturella, outsiders och autonom vänster. Sedan ett drygt år har man lagt sig till med ett genialt koncept (närmast portförbjudet ord här): lunchburgare! 44:an har hängt med sin tid och även introducerat hipstervänligt (dödsstraff på det ordet) folköl. Men det är jävligt punk ändå, för man gör allt själv och det till schyssta priser. Vi testade burgarna Jord och frihet (guacamole, tortillachips, salsa) samt 44:an (med vitlöksstekta champinjoner) – de är i stort sett likadana, det är bara tillbehören som skiljer sig åt.

BURGARE Oväntat nog gjord av aubergine som huvudingrediens vilket låter svampigt och degigt, men det är tvärtom helt perfekt. ”Det är nice, jättegott”, säger köttälskaren i sällskapet. Mycket bra tuggmotstånd, väldigt saftiga burgare, hård och krispig yta men mjuk inuti. Det smakar inte alls aubergine utan ganska köttigt, nu är vi nog så långt från föreställningen om en vegoburgare man kan komma. Otroligt lyckad, men minus för att den är lite väl hårt stekt. Betyg: 4/5

BRÖD Mer fralla/macka än burgarbröd, vilket ska ses som positivt, det är matigare och mer mättande, frasigt och saftigt – toppbetyg! Vi undrar hur bra det måste ha varit tidigare, då man dessutom bakade brödet själv. Men köket saknar kapacitet, det finns bara en ugn. Betyg: 5/5

TILLBEHÖR Den hemmagjorda klyftpotatisen är väl kryddad, smakrik och mjuk. Jord och frihet kommer med nachos, vilket vi tolkar som en genväg till ett gratis tillbehör. Det visar sig vara ett (1) nachochips i burgaren. En enda liten saltgurka till är också snålt. Guacamolen är saftig och välbalanserad. Chilimajon till den klassiska burgaren är riktigt god, inte för flottig och lagom stark. Få och dyra tillbehör ger dock: Betyg: 2/5

ÖVRIGT Burgarna är svåra att återskapa hemma, berättar Nadja som är en av de som driver dagfiket. ”Det är många moment. Koka bönor, rosta frön, mixa allt, baka in kryddor, tillaga burgarna i ugn och sedan steka. Jag tror ingen orkar göra det hemma. Men om någon vill ha receptet är det bara att fråga.” Franska chansoner i högtalarna, avskilt läge och lugn stämning gör 44:an till ett perfekt hak för en liten tête-à-tête. Om man nu inte råkar känna alla där.

PRIS 65–70 kr. Låter lågt, men tillbehören kostar extra. Ett klassiskt säljtrick på självaste punkinstitutionen. Men å andra sidan, på hur många ställen kan du få krita i den här stan? ”Jag betalar i slutet av dan”, ropar en kund och pilar upp för trappan.

ÖPPET 11–16 på sommaren, sedan längre.

 

Babas burgers and bites, Högdalen centrum

Den i särklass snyggaste lokalen i testet har Babas som förstås imiterar amerikanskt 50-tal. Det är långt ifrån ovanligt på dylika etablissemang men fungerar särskilt väl här. Det märks direkt att vi inte är i innerstan, det är inte i huvudsak hipsters och vita, här finns alla möjliga människor. Vi trivs. Även om en av provsmakarna klagar: ”Jag gillar inte när man ser ventilation i taket”. Vissa är aldrig nöjda. Vi prövar vegoburgaren men thamija och chèvre.

BURGARE Saftig, knaprig och fräsch burgare som påminner väldigt mycket om falafel, vi misstänker att den innehåller kikärter men det framgår inte av menyn. Det står bara ”thamija”, vilket mycket riktigt visar sig vara egyptisk falafel. Det fungerar bra men är inte särskilt originellt. Men chèvren lyfter burgaren och chèvre och friterade kikärter gifter sig mycket väl. Betyg: 3/5

BRÖD Mer frasigt än svampigt, hembakt, det är top notch. ”Men brioche är snäppet godare”, säger provsmakaren som inte gillar ventilationen. Betyg: 4/5

TILLBEHÖR Ruccolasallad piffar upp mer än trist isberg, dessvärre bara en tomatskiva och trots att lök utlovas står sådan inte att finna. Vitlöksdressingen är smaklös. Det hade samtidigt ändå gärna fått vara mer av den, så att helheten kunde bli saftigare. Chèvren är god med en framträdande smak. Riktigt krispiga och fina pommes av oskalad potatis, men för 95 kronor borde man få en dipsås till. Betyg: 3/5

ÖVRIGT Väldigt snabb och trevlig service och burgaren kommer fort. Ovanligt många jobbar samtidigt. Finns även veganburgare på menyn men det är samma burgare, bara andra tillbehör. Det är tydligt att köttalternativen är viktigast. Billig finfolköl och stor, skön och luftig lokal med snygga amerikanska 50-60-talsdetaljer är stora plus.

PRIS Något hög prisnivå, 95–110 kr, men pommes ingår.

ÖPPET sön-mån 11–19, tis-lör 11–21.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deckardebut med skogsdoft

Med deckaren Nio dagar till Uksáhkka vill författaren Nicklas von Matérn förena spänning med ett innehåll som rör miljöfrågor.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu