• Demonstrationer, fester och klubbar på temat jämställdhet kantar den kommande veckan.
Stockholms Fria

Fullmatad 8 mars-vecka

Nattlig demo, en hundrahövdad kvinnokör och feminism underifrån. SFT guidar till den stundande aktivistveckan.

• 8 mars på 44:an

Kl 17.30: Föredrag om syndikalistiska och anarkistiska kvinnor i historien, kl 18.30 Allsångsquiz på temat, kl 19.30 spelar Strula Med Siri.

Kl 15, Kafé 44, Tjärhovsgatan 46

• Nattkafé

SUF Stockholm och Feminism underifrån kallar till samling inför 8 mars, Ta natten tillbaka och en vecka av aktiviteter. En mötesplats för unga utan konsumtionskrav.

Kl 17, Kafé 44, Tjärhovsgatan 46

• Gränslöst systerskap

8 mars-kommittén som samlar ett flertal feministiska organisationer arrangerar årets stora demonstration på temat gränser. ”Vi lever i en värld full av gränser som förhindrar kvinnor världen över från att leva sina liv. Det gäller gränser av alla slag – oavsett om det gäller snäva normer, geografiska gränslinjer eller gränser för att ta sig in på arbetsmarknaden.” För kvinnor på flykt, mot mäns våld mot kvinnor och för en jämställd arbetsmarknad. Tåget går till Raoul Wallenbergs torg.

Kl 17.30, Norra latin, Hötorget

• Den kvinnliga konstnären

Margareta Gynning föreläser på temat ”den kvinnliga konstnären – myten om det enastående undantaget”. Fri entré.

Kl 18, Konstakademien, Fredsgatan 12

• Feminism underifrån

8 mars-demonstration under parollen ”Organisering är vår styrka”: ”Eftersom vi inte är bundna av stat eller parti så kan vi formulera helt egna drömmar och visioner – och driva våra egna kamper.” Tåget går till Medborgarplatsen.

Kl 18, Sergels torg

Gittan Jönsson

I Gittan Jönssons (f. 1948) konst får vi ta del av kvinnorörelsens krav på jämlikhet, konstbegreppets upplösning och kvinnor som städar upp i hemmet, konsten och världen. Med återkommande teman kring maktstrukturer och sociala relationer ter sig Jönssons verk lika egensinniga och starka som brännande dagsaktuella. Detta är den första större retrospektiva presentationen av Jönssons konstnärskap och kulminerar med nya filmen Parallella linjer, där hon är på spaning efter spåren av den feministiska rörelsen i Stockholm och Berlin och frågar sig – vad blev det av alla ansträngningar och aktioner? Vernissage 8 mars kl. 17–20. Pågår till 9 juni.

Marabouparken, Sundbyberg

• Arja Saijonmaa

”Best of Arja”, ett program med folkkära låtar, Mikis Theodorakis visskatt samt svenska, franska och finska visor. Arja Saijonmaa är nyvald goodwill-ambassadör för UN Women. I pausen är det insamling för kvinnor och flickor på flykt undan kriget i Syrien. Hemliga gäster medverkar. Biljetter: 275 kr.

Kl 19, Scalateatern, Wallingatan 32–34

• Revolutionary voices

Kulturhuset och Re:Orient bjuder på en kavalkad av kvinnoröster: Tigris fåglar, Dina El Wedidi och Tania Saleh. Det blir också samtal om situationen för kvinnor i krig.

Kl 18, Klarabiografen, Kulturhuset, Sergels torg

• Kvinnliga krigare

Kl 13: Visning om kvinnliga krigare. Kl 15: visning om kvinnliga resenärer som under årens lopp bidragit till Etnografiska museets samlingar.

Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34.

• Sing my sister, sing

Teaterkören från Kärrtorp sjunger sånger av, med och om kvinnor. Allt från peppande kampsånger till mer finstämda visor. Denna gång medverkar runt 100 körsångare, tre musiker och flera solister. Biljetter: 150 kr.

Kl 19.30, Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen

• Sonita/Flickrummet

Doc Lounge Stockholm uppmärksammar internationella kvinnodagen under Tempo dokumentärfestival tillsammans med Flickrummet. Direkt efter Sverigepremiären av filmen Sonita på Victoria blir det fest på baren Smaksak. En hyllning till rappande brudar världen över. Kl 19 visas filmen Sonita (följt av q/a med regissören) på biograf Victoria. Kl 21–22 premiärfest med Flickrummet och Doc Lounge.

Kl 19, Bio Victoria och kl 21 Smaksak, T-Medborgarplatsen

• Ta natten tillbaka

Separatistisk demonstration för förändring underifrån.

Kl 21, Södermalm

9 mars:

Feministisk stadskamp

Samtal om det offentliga rummet och feministisk stadskamp med Allt åt alla Stockholm.

Kl 19, Kafé 44, Tjärhovsgatan 46

9 mars:

Onsdagspub med Fatta Man

Fatta Man berättar om sitt arbete för att nå ut till unga män för att förändra de manlighetsnormer som skapar våld, sexuellt våld, missbruk, mental ohälsa med mera.

Kl 18, Cyklopen, Högdalen

11 mars:

Matriarkatet, It’s for us

Feministisk klubbkväll med liveakterna Matriarkatet, Beat Up Betty, It’s for us och Katthem. Frivillig entré.

Kl 18, Cyklopen, Högdalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu