• Vänsterpartiet anordnar kurs i feministiskt självförsvar den 5 mars. Gudrun Schyman deltar inte där, men håller däremot tal på 8 mars.
Stockholms Fria

Det här händer på 8 mars

Fest och motstånd, sång och kamp. Här är ett urval av vad du kan göra på onsdag.

8 mars–9 mars

Streetgäris i Vällingby

Streetgäris fyller 4 år och välkomnar alla att hänga med dem i Vällingby på 8 mars. Evenemanget är ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Det blir en dag full med aktiviteter som avslutas med dans och fest. mer info kommer på facebook inom kort.

Kl 09, Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, Vällingbyplan 43

ART+FEMINISM

ART+FEMINISM är ett globalt initiativ där frivilliga sedan 2014 anordnat nära 300 Wikipediaskrivstugor världen över. Tusentals artiklar om kvinnor i historien har skrivits. Fortfarande saknas idag artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten, och majoriteten av de som skriver på Wikipedia är män. På internationella kvinnodagen anordnas wikipediaskrivstugan Art+Feminsm i Livrustkammaren i Stockholm. Kom och skriv om en kvinna som du tycker saknas i historieskrivningen.

Kl 12–20, Livrustkammaren, Slottsbacken 3

8 mars på Kulturhuset Stadsteatern

Flickan, mamman, mannen och historien. Kulturhuset Stadsteaterns program på Internation­ella kvinnodagen bjuder på en rad samtal som borrar ner sig i både samtidens och historiens feminism och kvinnokamp. Dessutom blir det scener ur aktuella teaterföre­ställningar, bar, musik och mingel i foajén – allt med fri entré. Kvällens värd är journalisten och programledaren Parisa Amiri. Mer info på: www.kulturhusetstadsteatern.se

Kl 15–21, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg

Internationell kvinnostrejk och demonstration

Strejk i 40 länder för ett samhälle utan förtryck och exploatering, för aborträtten och alla kvinnors rätt till god förlossningsvård och för alla som faller offer för patriarkalt våld i världen. Många kommer att klä sig i svart under dagen. Feministiska aktionsgruppen för den internationella kvinnostrejken kallar också till samling på Sergels torg kl 17 för att ”ur ett feministiskt perspektiv expandera strejkbegreppet”.

Kl 17, Sergels torg

Internationella kvinnodagen á la Sápmi

Sameföreningen i Stockholm bjuder in till firande av kvinnodagen 8 mars i Elsa Laula Renbergs tecken! Det var hundra år sedan denna pionjär samlade till det första samemötet och det ska såklart firas på kvinnodagen. Pris: 200 kr. I priset ingår tilltugg från Renprodukter.

Kl 17–22, Kleins Skolmatssal, David Bagares gata 23

Motstånd över gränser

Demonstration under parollen ”Motstånd över gränser – mot patriarkatet, sexism och fascism”. Arrangör: 8 mars-kommittén, en sammanslutning av flera politiska partier och organisationer. Talar gör bland andra Gudrun Schyman och Clara Lindblom. Demonstrationen går till Norrmalmstorg.

Kl 17.30, Norra Latin, Drottninggatan 71B

Kvinnor i Afrika

Ett seminarium som på Internationella kvinnodagen uppmärksammar kvinnornas roll i Afrika. Kvinnorna har en viktig roll som sammanhållande och bärande krafter i familjerna, men också en central ställning för utveckling av samhällena och ekonomin på kontinenten. Delar av Afrika är hårt drabbat av krig, kriser, fattigdom och nöd. Kvinnor är inte jämställda och många gånger utsatta för våld. Samtalet hålls på engelska.

Kl 18, ABF, Sveavägen 41

All Women are divine

Operatrion Divine anordnar välgörenhetskonsert för sjätte året i rad till förmån för kvinnor i nöd på Internationella kvinnodagen. Kvinnliga kompositörer framförs av kvinnliga artister. De insamlade pengarna går till organisationer som arbetar till förmån för kvinnor i nöd. Medverkar gör bland andra operatrion Divine, Tina Ahlin, Kerstin Avemo med flera.

Kl 18.30, Hedvig Eleonora kyrka, Storgatan 2

Ladies Fight

På Internationella kvinnodagen, den 8 mars, anordnas Ladies Fight Humorgala på Södra Teatern. Allt överskott går till afghanska flickors skolgång, i samarbete med Svenska Afghanistankommittén. Ami Hallberg Pauli som turnerat med föreställningen där hon själv och kvinnliga komiker står på scen ville göra något speciellt denna kvinnodag. Föreställningen, som även visats på SVT 2014 och 2016, ska nu bli en gala. Förutom Ami Hallberg Pauli medverkar bland andra Elina du Rietz, Yvonne Skattberg, Lill-Marit Bugge och Lotta Malmhester.

Kl 19, Södra teatern, Mosebacke torg

Songs in the Mist – kvinnoröster från Iran

Deras hemland Iran förbjuder dem att ställa sig på scen och ge konserter för en blandad publik. Deras solosång får inte spelas i radio. På 8 mars ger dessa begåvade unga kvinnliga musiker från Teheran en konsert där deras röster, deras musik och deras talang får fritt utrymme. Välkomna till en unik kväll med tolkningar av den persiska traditionen och poesin. Medverkande: Afarin Nazari (qanun), Mahsa Azimi (sång), Neliya Safai (sång, baghlama) och Ooldouz Pouri (sång).

Kl 19, Stallet, Stallgatan 7

Vi tar natten tillbaka

Kvinno- och transseparatistisk demonstration. Arrangör: Anarkafeministerna Stockholm

Kl 21, Medborgarplatsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”De här kvinnorna blev mina hjältinnor”

Inför föreställningen Vi som bär världen intervjuade Fia Adler Sandblad flera ensamstående mödrar om deras situation. En grupp som ofta glöms bort i den feministiska debatten.

Fria Tidningen

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu