Fria Tidningen

Frilansjournalisten Sarah Olsson frigiven

I lördags greps frilansjournalisten Sarah Olsson vid Taksimtorget i Istanbul. Olsson som bland annat var där för att skriva för Fria Tidningen har varit frihetsberövad fram till måndagen. Med glädje kan vi nu meddela att hon släppts och är på väg hem igen.

Frilansjournalisten Sarah Olsson som har skrivit för Fria tidigare greps under sitt arbete vid Taksimtorget i lördags. Hon hade kommit för att bevittna protesterna vid torget när hon tillfångatogs av civilpolis för att sedan föras till en polisstation i Vatan.

Oron för vad som skulle kunna bli en upprepning av Shibbye och Perssons fall har fram tills avslutandet av dagens förhandlingar varit stor.

– Turkiet är världens största fängelse för journalister, sade Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser i morse.

Lundqvist oroades främst av Turkiets tidigare tendenser att försöka skylla upproren på utländska infiltratörer och på grund av den retorik som varit innan menade han att det fanns en risk för anklagelser om att hon var där för att ställa till bekymmer. Men nu kan vi alltså konstatera att Olsson får åka hem.

– Så skönt, säger Lundqvist som nyss har fått beskedet i Almedalen.

Vad exakt Olsson har varit anklagad för är oklart. Enligt uppgifter till Expressen kommer Olsson att deporteras om hon inte väljer att lämna Turkiet frivilligt. 

FOTO: TWITTER

– Det skulle ju innebära att de tycker att hon har gjort något fel. Vi skulle vilja prata med henne om bakgrunden, men det är ett jätteproblem om de deporterar journalister som befinner sig på Taksimtorget.

På UD finns dock ingen information om vad som sagts under förhandlingarna, utan det enda som hittills kan konstateras är att hon blivit frigiven. Joakim Edvardsson Reimer från UD menar att det måste finnas rättsliga skäl för att deportera Olsson, men vill inte gå in närmare på fallet innan det finns mer information om vad som har hänt.

– Den enda informationen jag kan ge är att hon inte sitter häktad längre. Fri är ett förhållande till att vara frihetsberövad och det kan vi bekräfta att hon inte är längre, säger Reimer.

Vidare menar Reimer att detta är ett konsulärt ärende med mycket sekretess. Samt att allt sker i samröre med de turkiska myndigheterna varför han inte vill uttala sig om någon eventuell tidpunkt att förvänta sig mer information på.

– Det vore en sak om hon arresterats av misstag för att sedan släppas med tillåtelsen att göra det hon ska. Det skulle vara det enda rätta frikännandet. Men vi behöver fler detaljer från Sarah själv, säger Lundqvist.

Fria Tidningen har än så länge inte lyckats nå Sarah Olsson för detaljerna kring vad som har hänt och hur situationen ser ut efter dagens förhandlingar.

Fakta: 

<h2><strong>Demonstranter vittnar om övervåld:&nbsp;<br></strong><strong><a href="http://www.fria.nu/artikel/98066">”Polisen tycker de har rätt att skada oss”</a></strong></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SFT blir digital i januari 2017

Efter 15 år som papperstidning blir Stockholms Fria Tidning helt digital. Chefredaktör Kristian Borg har varit med sedan starten och är försiktigt positiv.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu