• Demonstration utanför turkiska ambassaden i Stockholm i protest mot att partiledarna för det prokurdiska HDP gripits i Turkiet.
Fria Tidningen

”Sverige måste stoppa samarbetet med Turkiet”

Margot Wallström bör stoppa allt samarbete med Turkiet och också verka för det i EU. Det menar flera svenska prokurdiska organisationer och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Förra veckans gripande av det prokurdiska partiet HDP:s partiledare och nio andra parlamentariker i Turkiet är en attack mot den sista levande delen av den turkiska demokratin. Det säger företrädare för organisationerna NCDK Sverige, Rojavakommittéerna och Bakurkommittéerna i ett gemensamt uttalande. De kräver att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandena:

”HDP är med sina 6 miljoner röster i förra valet det tredje största partiet i Turkiet. De som fängslades är folkvalda politiker som representerar hundratusentals människor runt om i Turkiet”, skriver de.

Också Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen markerar tydligt mot gripandena. V vill också att Sverige ska verka för att EU lägger förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap på is och avbryterförhandlingarna om visafrihet.

– Efter nattens nya övertramp från Turkiets sida utgår jag också från att EU:s ledare äntligen vaknar upp och inser att det är stötande och ovärdigt att betala Erdogans regim som gränspolis, för att hindra flyktingar från Syrien och Irak att söka skydd i Europa, säger han i ett uttalande.

Förra veckan kallade Margot Wallström upp den turkiska ambassadören. I ett uttalande skriver hon också att gripandena är ”extremt oroande” och att hon väntar sig att de folkvalda företrädarna släpps:

”Det är viktigt att EU:s medlemsstater reagerar samlat för att mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet upprätthålls”.

Men den svensk-turkiska journalisten Murat Kuseyri tycker inte att det räcker. Den svenska regeringen måste reagera kraftfullt för att det ska få effekt.

– Att kalla upp ambassadören räcker inte, man måste ta till praktiska åtgärder och stoppa samarbetet med Turkiet och upphäva EU:s avtal med Turkiet. Om alla länder gör sådana åtgärder kan det påverka den turkiska regeringen, annars kan de bara strunta i det.

Han säger också att man kan göra mycket som privatperson och till exempel bojkotta varor från Turkiet. I lördags hölls en demonstration utanför UD och i tisdag utanför riksdagen i protest mot gripandena och med krav på att Sverige måste agera. Hela veckan planeras liknande demonstrationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu