• Det var länge sedan det såg ut så här i kollektivtrafiken. Bilden är från 2003.
Stockholms Fria

SFT blir digital i januari 2017

Efter 15 år som papperstidning blir Stockholms Fria Tidning helt digital. Chefredaktör Kristian Borg har varit med sedan starten och är försiktigt positiv.

”Kom igen tidningsdöden, bättre kan du!” Så skrev jag likt en kaxig tonåring för knappt ett halvår sedan. Då fyllde Stockholms Fria Tidning 15 år och jag tecknade en minneskrönika över vår historia. Från att ha varit en del av en rödgrön utomparlamentarisk vänster i en källare i Bagarmossen hade vi efter några år blivit journalister med professionalitet som ledstjärna och med stora lokaler i Skarpnäck.

I dag är allt annorlunda. Vi har flyttat till Södermalm, är ett aktiebolag och en del av det socialistiska medieföretaget ETC – som nu firar hela 40 år. Vi har fått många nya arbetskamrater och fler och bättre lunchrestauranger att välja på. Vi har fått framtidstro och en mängd nya projekt att förhålla oss till. Nästa år planeras allt från ett nytt kafé i Stockholm till en ny dagstidning i Göteborg.

ETC har drygt 150 anställda och alla bolag omsätter tillsammans runt 200 miljoner kronor. Det är häftigt att vara en del av det och det är en galet lång resa från den där källarlokalen i Bagis.

För dig som läsare är det inte så mycket som är nytt. Tidningen har inte förändrats märkbart. Våra prioriterade bevakningsområden är fortfarande demokrati, hållbarhet, resursfördelning och maktordningar. Vi är fortfarande helt oberoende. Fria från kapitalintressen och fria i förhållande till politiska, religiösa och andra intressen. Vi sitter inte i knät på några resursstarka externa finansiärer som vill styra innehållet. Vi lever fortfarande i huvudsak av presstöd, prenumerationsintäkter och läsarstöd.

Vi är fortfarande en liten motståndsficka som vill göra plats för all den mångfald som är Stockholm.

Men förändringarna på mediemarknaden går inte att vifta bort. Det trodde jag inte heller när jag skrev det där kaxiga utropet för ett halvår sedan, det var snarare en besvärjelse. För det är inte en hemlighet att det är svårt att få en papperstidning att gå runt, med eller utan stora investerare.

Så nu tar vår tidningsresa en ny och utmanande vändning och den här gången påverkar det framför allt dig som läsare. Från januari kommer SFT (precis som vår systertidning Göteborgs Fria) endast att finnas digitalt på webben och som pdf-tidning.

Successivt har våra medievanor förändrats. När SFT:s första nummer kom ut den 4 maj 2001 var internet fortfarande en bebis. Bara drygt hälften (53 procent) av alla hushåll hade tillgång till internet i hemmet. Men 2001 var också samma år som Wikipedia lanserades. I efterhand är det lätt att se att vi borde ha blivit digitala direkt. Eller åtminstone mycket mer i framkant än vad vi var. Då hade vi tidigt kunnat bli en mer självklar del av den digitala vardagen. Istället har vi sett hur den blixtsnabba utvecklingen sprungit ifrån oss på område efter område.

Att lämna pappret är en utmaning, men processen är tyngre ju mer rotad en tidning är. SFT är trots allt bara 15 år. Själv har jag vuxit upp med datorer och kommunicerade digitalt en bra tid innan internet blev var mans egendom. Så jag är inte rädd – däremot lika osäker som alla andra på hur framtidens betallösningar för kvalitetsjournalistik ska se ut.

Men det digitala läsandet dominerar i dag och artiklarna som sprids och delas på sociala medier utgör en stor del av det offentliga samtalet. Därför är det en självklarhet att det är där vi ska finnas. År 2001 hade bara drygt hälften av hushållen internet i hemmet. I dag har 93 procent tillgång till det. Vi ska vara där läsarna är.

Att vi nu blir digitala betyder inte att vår journalistik kommer att förändras. Vi kommer fortfarande att ha samma bemanning och samma värdegrund. Men vi kanske behöver prioritera annorlunda? Ska vi få ut nyheter oftare, eller är det fortfarande viktigare att satsa mer på fördjupning? Du kan hjälpa oss med svaren.

Läsandet har förändrats, men vår journalistik behövs mer än någonsin. Jag vill be därför be dig om en tjänst. Surfa runt i tio minuter på vår webb. Ta en titt på vår facebooksida. Ställ dig frågan: Vad vill du läsa mer av? Vad missar vi, vilka frågor borde vi prioritera som fångar det alternativa Stockholm? Mejla mig dina synpunkter på [email protected].

Vi har varit här sedan 2001, nu tar vi äntligen steget ut i den digitala världen på riktigt. Hjälp oss att fortsätta vara relevanta genom att tycka till, tipsa och stödja genom att ta en prenumeration.

Är du redan prenumerant anmäler du enkelt din mejl till oss på

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kaxig som en 15-åring

Stockholms Fria Tidning fyller 15 år och Kristian Borg summerar tidningens själ: idealism och journalistik i en ohelig mix.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu