• Camilla Björkbom, ordförande Djurens Rätt.
Göteborgs Fria

”Myt att Sverige har bäst djurskydd”

Att handla svenskt kött och mjölk är inte alltid det bästa för djuren. Det säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens Rätt.

– Länsstyrelsen verkar vilja värna om det svenska, men det är en myt att det svenska djurskyddet är mycket bättre än i alla andra länder. Att vi har den självbilden tror jag beror på att djurskyddslagen låg i framkant när den kom 1988. Men nu har den några år på nacken, säger Camilla Björkbom.

År 2009 jämförde Djurens Rätt djurskyddslagarna i Norge, Finland, Österrike, Schweiz och Sverige i rapporten Världens bästa djurskydd. Man fann då att samtliga fem länder beskrev sin lag som världens bästa, och att Schweiz, Österrike och Norge har bättre lagar än Sverige ur djurens perspektiv.

Enligt länsstyrelsen har svensk köttindustri svårt att konkurrera utomlands på grund av de höga djurskyddskraven och eftersom det krävs en bra inomhusmiljö på vintern. Stämmer inte det?

– Det är ett av problemen, att djuren står inomhus. 99 procent av de svenska grisarna kommer aldrig ut. För uttjänta kor från mjölkindustrin och kor inom nötköttsproduktionen finns krav på utevistelse – men det är bara två månader om året. För hankalvar däremot gäller inte regeln om utevistelse. De föds upp under 1,5 år inomhus, sedan går de till slakt, säger Camilla Björkbom.

Andra problem inom den svenska köttproduktionen, enligt Djurens Rätt, är hönor får hållas i burar och att grisar får kastreras utan bedövning.

– Norge har förbjudit kastrering utan bedövning och Österrike har förbjudit burhållning. Genom att säga att Sverige har världens bästa djurskydd lurar man konsumenterna.

Att länsstyrelsen vill öka köttproduktionen är häpnadsväckande, säger Camilla Björkbom.

– Man kan ju fråga sig om det svenska djurskyddet är bra nog, istället för att prata om att vara världsbäst i jämförelse med de andra. Köttkonsumtionen borde minska, både för klimatet och djuren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Köttbranschen håller krismöte

Att kött- och mjölkproduktionen minskar i Västra Götaland oroar länsstyrelsen, som i morgon, torsdag, bjuder in köttindustrin till krismöte. Ett oväntat drag då forskningen visar att den globala produktionen och konsumtionen av kött måste minska – om klimatmålen ska nås.

Göteborgs Fria

Ny forskning: Köttätandet måste minska

Köttkonsumtionen måste minska om vi ska nå klimatmålen, visar en ny rapport från Chalmers. Tvärtom vad många tror ska du som vill minska klimatutsläppen välja vegetabilier, inte ekologiskt eller närodlat.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu