Göteborgs Fria

Medicinakuten på Mölndals sjukhus sommarstänger

Den 17 juni stänger medicinakuten på Mölndals sjukhus ner verksamheten för sommaren. Bakgrunden är svårigheter med att rekrytera medarbetare.

På måndagen informerade ledningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset facket om sommarens bemanningskris. Totalt fattas 104 sjuksköterskor, 15 barnmorskor och 13 ambulanssjuksköterskor.

Ledningen beslutade därför att stänga medicinakuten i Mölndal mellan den 17 juni och den 25 augusti. Patienterna hänvisas till medicinakuterna på Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset.

Ortopedakuten i Mölndal håller dock öppet som vanligt.

Inom SU:s ambulansverksamhet har man tagit in bemanningsföretag för att lösa situationen.

Elisabeth Flygare, förtroendevald för Vårdförbundet på SU, säger till facktidningen Vårdfokus att det är ett krisläge.

– Det är en förfärlig situation och vi är oroliga. Det kommer att bli stentufft. Medlemmar som måste jobba dubbla pass, blir inringda, behöver nagga på semestern. De får betala med sin egen hälsa.

Orsaken till svårigheterna med rekryteringar handlar, enligt Elisabeth Flygare, om arbetsmiljö och löner.

– För att kunna rekrytera kolleger till oss måste SU se över vad de erbjuder för arbetsvillkor och löner. Nyutbildade får 21 800 kronor, det är långt från de 25 000 de, och även jag, tycker att de är värda. I slutändan är detta en politisk fråga som behöver komma upp till ytan, säger hon till Vårdfokus.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Köttbranschen håller krismöte

Att kött- och mjölkproduktionen minskar i Västra Götaland oroar länsstyrelsen, som i morgon, torsdag, bjuder in köttindustrin till krismöte. Ett oväntat drag då forskningen visar att den globala produktionen och konsumtionen av kött måste minska – om klimatmålen ska nås.

Göteborgs Fria

Ny forskning: Köttätandet måste minska

Köttkonsumtionen måste minska om vi ska nå klimatmålen, visar en ny rapport från Chalmers. Tvärtom vad många tror ska du som vill minska klimatutsläppen välja vegetabilier, inte ekologiskt eller närodlat.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu