Fria Tidningen

Ny dom stoppar Dublinöverföring av barn

Ett ensamkommande barns asylansökan ska prövas i det land där personen har lämnat in sin senaste asylansökan. Det slog EU-domstolen fast i torsdags. I Sverige har redan alla överföringar stoppats.

Enligt Dublinförordningen ska asylansökan prövas i det första EU-land som personen kommer till. Men de senaste åren har flera fall uppmärksammats där ensamkommande barn tvingats återvända till bland annat Italien, där de riskerar att utsättas för misshandel, frihetsberövande och ibland sexuella övergrepp. Förra året uppmärksammades fallet med 15-åriga Ali från Afghanistan som försökte ta sitt liv i Sverige efter att han fått beskedet att han skulle utvisas till Italien, där han utsatts för grova övergrepp. Men nu sätter EU-domstolen ner foten. I torsdags slogs det i en dom fast att ensamkommande barn ska få sin asylansökan prövad i det land där den senast lämnades in och där personen befinner sig.

– De nya reglerna börjar tillämpas omedelbart. Det var därför vi stoppade överföringar någon dag före för att ingen skulle behöva bli avvisad i onödan, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket, till TT.

Hittills i år har cirka 1 200 ensamkommande barn kommit till Sverige för att söka asyl, enligt Ekot. Och 14 av dem har skickats till andra EU-länder för att få sin asylansökan där. Fem planerade överföringar har nu ställts in av Migrationsverket. Flyktinggruppernas riksråd, Farr, välkomnar beskedet.

– Det är klart att den första reaktionen var: ”Åh, så skönt, äntligen!” Det är en enorm lättnad över någonting som vi har stridit för i fler år, säger Sanna Vestin, ordförande i Farr.

Men samtidigt påpekar hon att det finns skäl att avvakta Migrationsverkets tolkning av domen. Till exempel när det gäller barn som har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd, som är lätt att få i till exempel Italien.

– Det kommer finnas undantag och vi får vänta och se vilken bedömning Migrationsverket gör.

Domen berör inte barn som redan har fått avslag på sin asylansökan i ett annat EU-land eller personer över 18 år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu