•   
Fria Tidningen

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Segervrålen har knappt tystnat när svenska Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter tvingar svensk hockey att ta ställning inför nästa års herrhockey-VM som spelas i Vitryssland.

Gruppen har sedan länge bedrivit den internationella kampanjen "Don´t play with the dictator", med syfte att försöka förmå Internationella hockeyförbundet att flytta VM från Vitryssland. Gruppen pekar på de många brott mot de mänskliga rättigheterna som regimen gjort sig skyldig till och hur den politiska eliten i landet kommer att utnyttja evenemanget i propagandasyfte.

Men sista möjligheten till att helt flytta tävlingen från Vitryssland försvann förra helgen. Då höll förbundet kongress och under punkten "nästa års VM" var det fritt fram för delegaterna att lyfta frågan - vilket ingen gjorde.

Men det finns mycket mer att göra, menar kampanjgruppen, som kräver att Ishockeyförbundet tydligt tar ställning mot de brott som regimen utsätter befolkningen för.

– Nu när det är bestämt att VM kommer att hållas i Vitryssland så gäller det att minimera skadeverkningarna. Det handlar om att vara medveten om att regimen vill sprida sin glans över arrangemanget och hur de svenska representanterna inte ska utnyttjas i propagandasyfte, säger Martin Uggla, säger Martin Uggla.

Rent praktiskt kan det handla om att inte ställa upp på gruppbilder med presidenten, inte svara på frågor från statlig media och att visa engagemang för de mänskliga rättigheterna genom att exempelvis stödja lokala människorättsaktivister, säger Martin Uggla.

– Jag hoppas att personer inom hockeyförbundet har en moralisk kompass och noga tänker igenom innan VM hur de ska hantera dessa saker, säger Martin Uggla.

EU-parlamentet har upprepade gånger uppmanat internationell och nationella hockeyförbund att ta ansvar i frågan om att tilldela diktaturer stora idrottsevenemang. Senast var det Ministerrådet som nyligen uttalade att ”EU kommer att hålla internationella och nationella ishockeyorganisationer informerade om vår djupa oro för den bristande respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer i Vitryssland”.

Svenska ishockeyförbundet har ännu inte svarat officiellt på kampanjens krav, men generalsekreterare Mikael Peterson säger till Fria att de ska göra det när segeryran lagt sig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu