Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria tidningen har gått igenom alla landskamper på herr-, dam- och ungdomssidan sedan 2011 samt inplanerade landskamper för 2013. Granskningen visar att svenska landslag kommer att spela fem matcher under 2013 mot länder som allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna. Herrlandslaget spelade mot Nordkorea i januari och har en match inplanerad mot Kazakstan i september. Damlandslaget mötte nyligen Kina och ungdomslagen U-19 och U-17 kommer att spela mot Azerbajdzjan och Vitryssland i oktober respektive 26 mars.

Samtliga länder har generella brister på området mänskliga rättigheter, exempelvis politiska fångar, dödsstraff, begränsade mötes- och föreningsfriheter och inskränkningar för medier och bloggare.

2011–2013 kommer landslagen att ha spelat 17 landskamper mot länder som många anser borde bojkottas.

Svenska fotbollförbundet följer Fifas rekommendationer över länder som är stoppade från att spela internationella matcher och där ingår inget av de länder Sverige möter. I övrigt görs ingen avvägning över vilka länder landslagen bör eller inte bör spela matcher mot och förbundet lutar sig mot generella överenskommelser som handlar om att så länge man är en del av den internationella idrottsrörelsen ställer man upp under Fifa och Uefas premisser. Vid bokning av landskamper används i många fall det schweiziska bolaget Kentaro som syr ihop arrangemangen.

Marika Domaniski Lyfors, chef för fotbollsavdelningen på förbundet, och själv före detta förbundskapten i Kina, säger att linjen från förbundets håll måste vara tydlig.

– Idrott är idrott och vi försöker hålla det på den nivån och inte blanda in politik. Men sen har jag ju egna funderingar, speciellt under min tid i Kina, och ville vara med och påverka och göra livet bättre för människor. Det tror jag att vi gör genom att bedriva idrott, skapa förebilder och agera för ett positivt ledarskap, säger hon.

De svenska landslagen har en potentiell möjlighet att utöva påtryckning gentemot länder genom att välja att inte spela mot dem, men har hittills valt att inte göra det.

– Nej, det är inte aktuellt och det finns heller ingen sådan diskussion på förbundet. Vi väljer motståndet, men det sker på sportsliga grunder, säger Marika Domanski Lyfors.

Fakta: 

Tvivelaktiga landskamper

Exempel på länder som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna och som de svenska landslagen spelat mot eller spelar mot 2011–2013: Nordkorea, Kazakstan, Kina, Azerbajdzjan, Vitryssland, Bahrain, Qatar, Georgien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu