Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Palestinska herrlandslaget i fotboll bedriver sin verksamhet under speciella omständigheter, på grund av Israels ockupation av Västbanken och Gaza. Fria Tidningen har tidigare rapporterat om att spelare har fängslats av godtyckliga anledningar och har ständiga problem med att ordna resetillstånd till och från Palestina. Att laget över huvud taget har deltagit i Challenge cup kan ses som en seger i sig och är den viktigaste tävlingen laget deltar i under året. Palestina återfanns i grupp D, tillsammans med värdnationen Nepal, Bangladesh och Marianerna. Laget klarade seger i de två första matcherna och lika i tredje vilket räckte för seger i gruppen och därmed avancemang till finalerna som spelas i Maldiverna under nästa år.

Imad Zatara, svensk-palestinier som spelar i allsvenska Åtvidabergs FF, är en del av laget, men kunde inte delta i Challenge cup-kvalet.

– Det är inte officiella Fifa-dagar så laget skulle aldrig släppa mig. Allsvenskan börjar snart, det fungerar inte, men jag hade gärna spelat, säger han, på telefon till Fria Tidningen.

Han får istället se matcherna streamade på internet, och har hittills gillat det han har sett.

– Ja, de har gjort ett jättebra jobb, nu när vi klarat oss vidare kommer vi att dra ihop det bästa laget för kval till större tävlingar, säger han.

Nu var det spelare från palestinska ligan som deltog. Vinnaren i Challenge cup direktkvalificerar sig till Asiatiska cupen 2015 och lag som når topplaceringar har chansen att delta i VM-kvalet.

Imad Zatara själv har spelat 17 matcher för Palestina, och bestämde sig redan när han var 19 år att satsa på palestinska landslaget om han fick chansen. Men ganska snart märkte han att organisationen inte alls fungerade kring laget och han tackade för sig för flera år framåt.

– Men för tre år sedan ungefär vände det och saker och ting började fungera. Biljetter till resor är förbetalda, det är bara att dyka upp på Arlanda, hotellen är bra och motståndet bättre. Ordförande för palestinska fotbollförbundet gör ett jättebra jobb, säger han.

Imad Zatara ser fram emot dagen då han kan debutera på hemmaplan inför fullsatta läktare.

– Det är alltid roligt att spela inför mycket publik och många palestinier älskar fotboll. Det är väldigt positivt om folk kan få något annat att tänka på än kriget. Livet är inte det bästa där, säger han.

För honom betyder landslaget mycket.

– Palestina handlar så mycket om krig, det är det folk läser om och ser på TV. Det är jättekul om fotbollen går framåt och sprider fler bilder av Palestina, säger han.

[email protected]

Fakta: 

<h2>(före dess även 2 kvalomgångar på 30-talet), men aldrig kvalificerat sig till VM. </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Föll pladask för roller derby

När jag var på min första roller derbyträning föll jag pladask. Det är länge sedan nu, över fem år har gått sedan jag satt på en parkeringsplats utanför roller skaterinken i Everett, Washington State, och undrade om jag vågade gå in.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu