Göteborgs Fria

Finbesök av Fairport Convention

I morgon kväll, lördag, äntrar det anrika bandet Fairport Convention Nefertitis scen i Göteborg. Bandet som bildades 1967 är stilbildande för folkrocken. Inger Duberg träffade bandet för ett samtal om deras årliga musikfestival i Cropredy, utanför Banbury, Oxfordshire, England.

Inger Duberg

Bandet brukade repa i ett hus som hette Fairport, Simon Nicols föräldrahem, därav gruppnamnet Fairport Convention. Debutskivan släpptes 1967 och två år senare kom genombrottet med den banbrytande skivan Liege and Leaf, vilken gjorde gruppen till en viktig del av den framväxande folkrockscenen.

46 år senare är gruppen smått legendariska. Bland ursprungsmedlemmarna återfinns Simon Nicol (sång och gitarr) och Dave Pegg (bas och sång). Övriga medlemmar är i dag Chris Leslie, fiol, mandolin och sång, Ric Sanders, violin och på trummor Gerry Conway.

Förutom sin musik är bandet känt för Fairport´s Cropredy Convention, vilket är en musikfestival som årligen anordnas i augusti månad.

Dave Pegg berättar hur allt startade med att bandet en sommardag 1976 då de blev tillfrågade att spela på en välgörenhetsfest i en trädgård i Cropredy, 750 gäster fick plats. Succén var given och gruppen ombads spela året därpå. Trädgården blev snabbt för liten och festivalen flyttades 1982 till det stora fält där det än i dag årligen äger rum.

Fairport´s Cropredy Convention äger alltid rum den andra helgen i augusti. Under tre dagar, växer invånarantalet i den lilla byn Cropredy, som normalt har 750 invånare, till 20 000 besökare. Hela byn lever upp och är entusiastisk.

Fairport Convention skänker en stor del av överskottet till välgörenhet, bland annat till Barncancerfonden. 2007 hjälpte de till att finansiera en ny kyrkklocka till byns kyrka. Den kallas för Fairport Convention Festival Bell som också är ingraverat på klockan.

– Alla besökare som kommer till festivalen kallar den för ”Cropredy”, säger Simon Nicol, men byborna själva kallar festivalen för ”Fairport”. Festivalen är unik på flera sätt, den arrangeras av ett band vilket är ovanligt, och folk är väldigt lojala till den här festivalen. Även scenarbetare och säkerhetsansvariga är de samma år från år. Kriminalitet under festivalen är i stort sett obefintlig.

Festivalen i Cropredy är en mycket familjevänlig festival. Många har kommit hit under 30 år med sina familjer som i sin tur kommit hit med sina barn. Här bor man i tält eller husvagn på fälten där det i vanliga fall betar kor. På den stora scenen kan man lyssna till ett tjugotal band - i år kommer bland andra Alice Cooper och 10cc. Det finns barnpassning med roliga aktiviteter för barn och det finns en särskild plattform där besökare med funktionshinder kan se ordenligt. Annars är kutymen att var och en tar med sig sin egen stol, placerar ut den någonstans på gräsmattan och så får den stå där tills du går hem.

– Vi får cirka 600 cd-skivor om året att lyssna på från artister som alla vill medverka på festivalen. Vi letar alltid efter nya duktiga musikanter, gärna yngre och försöker hålla ett brett utbud. Arbetet med Cropredy, är ett heltidsarbete och pågår året runt, säger Dave Pegg.

Fairport Cropredy Convention är betydelsefull inte bara för publiken, utan också en hörnpelare i gruppens verksamhet.

Eller som Simon Nicol uttrycker det:

– Cropredy är axeln som allting snurrar kring!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu