Fria Tidningen

Lär känna kroppen med hjälp av onani

Enligt sexologen Suzann Larsdotter är onani fortfarande tabu för många. Men det är både ett bra sätt att lära känna sin kropp och en metod för att slappna av.

Tema Sex
Del 1: Onani

Sexologen Suzann Larsdotter menar att onani fortfarande är ett tabubelagt ämne för många. Det kan få negativa konsekvenser, särskilt för kvinnor som inte förväntas onanera i samma utsträckning som män.

– Många kvinnor har inte upptäckt sitt eget kön och hur de kan stimulera sig själva. När du inte känner din egen kropp blir det också svårare att vägleda en partner.

Suzann Larsdotter menar att sex är mer än bara njutning. Det kan också vara ett bra sätt att slappna av för den som är spänd eller har svårt att sova.

– I orgasmen frigörs ämnena oxytocin, dopamin och endorfiner som får kroppen att slappna av. De kan också lindra mensvärk eller kronisk smärta.

Hennes främsta tips till kvinnor är att gå på upptäcktsfärd i det egna könet. Sitt bakåtlutad mot några uppburrade kuddar i sängen med en stor spegel. Det kan vara bra att titta i en anatomibok för att få en klar bild över fittans olika delar. Många fokuserar bara på den delen av klitoris som syns, vilket bara är en halv centimeter, men hela klitoris är mellan åtta och tio centimeter långt.

– Dra tillbaka klitorishuvan så att ollonet syns. Ett bra sätt är att få tag i skaftet och dra huden över det. Skaftet är inte lika känsligt som ollonet och kan därför vara skönare att ta på. Försök sedan hitta de inre delarna utifrån.

Runt urinröret finns också en vävnad som kan vara skön att trycka på. Vandra därefter ner till slidmynningen som är extra känslig eftersom det finns många nervändar där. Undersök vad som känns bra inne i slidan, är det till exempel skönare på den bakre eller främre väggen?

– Vandra med fingrarna mot slidans tak, upp mot magen, där g-punkten sitter, det är ett galet uttryck eftersom det är mer ett skrovligt område än en punkt, och tryck på området. Först kan du få en känsla av att vara kissnödig, men om du varit på toa innan kan du avvakta en stund, ofta börjar det kännas skönt efter ett tag.

Det finns också en punkt längst upp i slidan, nära livmodern och in mot magen där det kan vara skönt att trycka. Gå sedan ut till mellangården, området mellan anus och slidan och fortsätt stimulera. Den som är nyfiken kan ta ett finger och upptäcka anus.

För många män innebär onani att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Ett sätt att öka kåtheten är att reta sig själv och upptäcka andra områden.

– Det kan också vara skönt att smeka strängen som går från urinmynningen och ner. En del tycker också om att stimulera området runt urinrörets mynning.

Även många omskurna män tycker om att dra penishuden fram och tillbaka. Enligt Suzann Larsdotter kan deras känslighet vara nedsatt och ett sätt att öka den är att använda glidmedel. Det minskar också risken för skavsår.

– Olivolja och lotion funkar också, men tänk på att inte ha sex med kondom efter då oljan och krämen får kondommaterialet att lösas upp. Mannen har sin p-punkt i analen och den kan stimuleras genom ett finger eller en buttplug.

Fakta: 

Gör egna leksaker

En kul grej är att återanvända en roll on-deoflaska. Rengör den ordentligt, ta bort kulan och fyll flaskan med glidmedel i stället och sätt tillbaka kulan.

En elektrisk tandborste med kondom över är en bra vibrator.

Grönsaker med kondom fungerar också bra.

Det mesta som drivs av batteri eller vibrerar går att använda, bara fantasin sätter gränser. Gå runt i ditt hem och se vad som kan användas.

Källa: Tillverka dina egna sexleksaker, av Matt Pagett

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vi förväntas leva två och två

Tema Sex

Tvåsamhetsnormen är en av samhällets grundpelare, menar genusforskaren Malena Gustavson. Den som bryter mot den blir ifrågasatt. Men hur monogama är vi egentligen?

Fria Tidningen

"Ska ni inte ha ett riktigt förhållande snart?"

Tema Sex

Maria är gift med Anders men de har båda även sex med andra. Något som har mött en hel del motstånd hos omgivningen. "Många verkar tycka det är skrämmande när de inte kan kategorisera människor", säger Maria.

Fria Tidningen

Snacka dig till bättre sex

Tema Sex

Det finns en föreställning om att sex ska fungera av sig självt, nästan automatiskt. Men sexualupplysaren Malinda Flodman menar att vi har mycket att vinna på att börja prata om hur vi vill ha det i sängen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu